Kína és India igyekszik diplomáciai úton megoldani a konfliktust

Kína és India között egyeztetés zajlik a közös határvonalon ismét kialakult feszült helyzet miatt – közölte a kínai külügyminisztérium hétfőn, miután az indiai hadsereg szerint kínai katonák provokatív akciót hajtottak végre a demarkációs övezetben.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: kínai csapatok soha nem lépik át a két ország között kijelölt demarkációs vonalat. Az indiai hadsereg azonban egy hétfői közleményben arról számolt be, hogy a hét végén a kínai hadsereg csapatai megsértették a korábbi katonai és diplomáciai tárgyalásokon született megállapodást, és provokatív mozgással igyekeztek megváltoztatni a status quót. Az indiai hadsereg válaszul megerősítette hadállásait.

A The Hindu című indiai lap nemzetvédelmi forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a kínai hadsereg mintegy 25 katonája nyomult indiai területre a demarkációs vonalon át, ahol indiai katonák tartóztatták fel őket. A forrás szerint további közel száz kínai katonát láttak még a demarkációs vonal indiai oldalán. Fegyveres összecsapás nem volt köztük.

India és Kína nagy számban állomásoztat katonai erőt a két ország Himaláján húzódó határa mentén, a határválság rendezésére ugyanakkor katonai és diplomáciai egyeztetést is folytatnak. Az indiai hadsereg, valamint a kínai külügyminisztérium is azt közölte hétfőn, hogy országaik katonai vezetői már megkezdték az egyeztetéseket a helyzet rendezésére.

Június 15-én a két ország határőrsége között súlyos összetűzés bontakozott ki, amely során húsz indiai katona életét vesztette. Az indiai külügy közlése szerint az incidensnek kínai halálos áldozatai is voltak, de Kína nem adott tájékoztatást erről. Mindkét fél a másikat tette felelőssé a Galván folyó völgyében – magaslati viszonyok között, dermesztő hidegben – kitört harcokért. A felek magas rangú képviselői ezután tárgyalóasztalhoz ültek, hogy békés úton zárják le a konfliktust, és megállapodtak, hogy kivonják a csapataikat a térségből.

Kövekkel és botokkal harcoltak az indiai-kínai határvitában

Az érintett terület India északnyugati részén, a Kasmírhoz tartozó Ladakban fekszik. Ezen a vidéken a két ország határvitája India és Pakisztán függetlenné válásáig, 1947-ig nyúlik vissza. A határvitából kialakult 1962-es kínai-indiai háború óta idén nyáron vált a legfeszültebbé a helyzet a térségben. A kínai ellenőrzés alatt álló Akszai Csin nevű területről indiai részre átfolyó Galván folyó völgyébe május elején kínai katonák érkeztek, amire válaszul India is több ezer katonát vezényelt oda. A kínai csapatok többszöri felszólítás után sem távoztak, a kínai és indiai egyenruhások pedig többször összeverekedtek, kövekkel dobálták egymást.

Ladakban Kína csaknem 90 ezer négyzetkilométeres területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, amelynek ezért Indiához kell tartoznia.

Az incidensek után, június végén India betiltott 59 kínai mobiltelefonos applikációt – egyebek mellett a TikTokot, a WeChatet és a Weibo mikroblogot. Az országban emellett sokan vonultak utcára a kínai termékek bojkottjára szólítva. A felhívás eredményesnek bizonyult: a kínai vámhivatal augusztus 23-án közzétett adatai szerint ugyanis Kína Indiába irányuló exportja az év első nyolc hónapjában 22,3 százalékkal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »