A török GDP is csaknem 10 százalékkal zuhant

Több mint egy évtizede a legnagyobb mértékben, de a szakértők által vártnál kisebb ütemben csökkent a török gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben.

A török statisztikai hivatal honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint a hazai össztermék (GDP) 9,9 százalékkal esett vissza a tavalyi második negyedévhez képest. Az első negyedévben még 4,5 százalékos növekedést regisztráltak. Az elemzői várakozások átlagában nagyobb, 11,8 százalékos GPD-csökkenés szerepelt a második negyedévre.

Az ipari termelés 16,5 százalékkal, az építőipari termelés pedig 25 százalékkal zuhant, míg a termékek és szolgáltatások importja 6,3 százalékkal, exportja pedig 35,3 százalékkal csökkent.

A negyedéves adat ismertetésére a török líra közel történelmi mélypontra esett a dollárral szemben, 7,3511 líra ért egy dollárt. A líra idén eddig mintegy 19 százalékkal gyengült a dollárhoz képest.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »