Menekültválság: lassan Szicília is besokall az olasz kormány tétlensége miatt

A szicíliai regisztrációs központokban (hot spot) és minden más migránsszálláson megkezdték a létszám, az elhelyezési feltételek, valamint a  járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzését – jelentette be szicíliai kormányzó Palermóban tartott hétfői sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy az utóbbi két hónapban több mint tízezer bevándorló érkezett a szigetre.

Nello Musumeci elmondta, hogy felmérik a szicíliai migránsközpontok helyzetét, az eredményt pedig jelzik a kormánynak. „Ha kiderül, hogy a táborokban túl sokan vannak, a központok nem felelnek meg a biztonsági és egészségvédelmi előírásoknak, lezárjuk őket. A migránsok máshova helyezése a kormány feladata. Ha a kormány ismételten nem lép, akkor az ügyészséghez fordulunk” – közölte a szicíliai kormányzó.

Mint hangsúlyozta, a belügyminisztériumnak igaza van, amikor azt állítja, hogy a migrációs politika nem a tartományok, hanem a kormány hatáskörébe tartozik. „Valóban nem az én hatáskörömbe tartozik, mert ha így lenne, július óta nem érkezett volna mintegy 11 ezer migráns Szicíliába” – hangoztatta Musumeci. Kiemelte, hogy a tartomány „szent kötelessége” viszont az ötmilliós szigeten tartózkodó lakosokra, turistákra és migránsokra egyaránt vonatkozó járványügyi intézkedések betartása.

A politikus elmondta, hogy nem keresi az állammal való ütközést, „mivel az állam mi vagyunk, tartományok, megyék, önkormányzatok”. Kifejtette: célja, hogy a kormány felismerje a helyzet súlyosságát, és konkrét lépésekkel válaszoljon az eddigi „arrogancia, felületesség és hallgatás helyett, ami csak az idővesztésre volt jó”.

„A kormány ne izomból reagáljon, tegye a kötelességét. A szicíliaiak nem bírják tovább, legalább most tudják, hol keressék a felelősöket” – tette hozzá a kormányzó.

A jobboldali lista élén 2017-től kormányzó Nello Musumeci felidézte, hogy a dél-olaszországi tartományok március elejétől jelezték a kormánynak, hogy a jó idő beálltával az Észak-Afrikából induló migráció felerősödése várható. A hatóságok tízezer ember érkezésére számítottak. A kormányzó hozzátette: a déli térségek vezetői azt javasolták, hogy karanténhajókon helyezzék el a bevándorlókat. A kormány pénzhiányra hivatkozva először nemet mondott, majd megkésve két hajót küldött, de a migránsok többségét zsúfolt regisztrációs központokba terelték.

Szicília polgármesterei nem kérnek a karanténhajókból

Nem elég a járvány, Szicíliába folyamatosan érkeznek a migránsok

„A kormány felkészületlen volt. (…) Megoldásként koncentrációs táborokra emlékeztető sátor- és barakktáborokat állított fel” – jelentette ki Musumeci. „Az érkezőket azonnal szűrni kell, karanténhajókon elszigetelni a pozitívokat, majd a menedékkérőket a tavaly szeptemberi máltai megállapodás értelmében szétosztani az Európai Unióban, a gazdasági bevándorlókat pedig kitoloncolni. Tunézia – ahonnan a migránsok többsége érkezik – nem számít háborús vagy éhező országnak” – tette hozzá.

Mint közölte, Szicília partjaira júliusban 7067-en érkeztek a tavaly júliusi 1088-hoz képest, míg augusztus közepéig több mint háromezren a tavalyi valamivel több mint 1200-hoz képest.

Kijelentette, hogy az ő feladatának számít az egészségvédelem garantálása a táborokon belül és kívül is, „hacsak a kormány nem nyilvánítja szabad területnek a hot spotokat, mintha nagykövetségek lennének”. Elmondása szerint már legalább tízszer egyeztetett Luciana Lamorgese belügyminiszterrel, eredmény nélkül.

„Lampedusa szigetét is teljesen magára hagyták” – jelentette ki.

Salvatore Martello lampedusai polgármester adatai szerint az utóbbi órákban újabb 58 koronavírusos esetet szűrtek az érkező migránsok között. „A kormány hallgatása, tétlensége ijesztő” – nyilatkozta a sziget polgármestere.

Besokallt Lampedusa polgármestere, ultimátumot adott az olasz kormánynak

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »