Háromhavi csúcson az új fertőzések száma Németországban

A szerdán közölt hivatalos adatok szerint háromhavi csúcsra, május eleje óta a legmagasabb szintre emelkedett az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzések napi száma Németországban.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint az utóbbi 24 órában 1510 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). Ez a legmagasabb szám május 1-je óta, amikor 1639 fertőzést regisztráltak. Az igazolt fertőzések száma így 226 914-re emelkedett. A fertőzés okozta betegséggel (COVID-19) összefüggésbe hozott halálesetek száma héttel 9243-ra nőtt.

A napi új fertőzések száma április elején tetőzött – 6000 körüli szinten -, majd július végéig süllyedt, nagyjából 500-as szintig. Az utóbbi három héten kibontakozott gyors és nagymértékű emelkedés legfőképpen a külföldi utakon, nyaralásokon történt fertőzéseknek tulajdonítható. Az RKI adatai szerint az utóbbi napokban regisztrált esetek nagyjából 40 százaléka vezethető vissza külföldön történt fertőzésre. További fontos tényező, hogy számos nagyobb belföldi összejövetelen, ünnepségen nem ügyelnek kellőképpen az óvintézkedések – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás – betartására.

Az esetek számának emelkedése egyelőre nem terheli túl az egészségügyi ellátórendszert; ezt jelzi, hogy az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) nyilvántartásában szereplő 1224 klinika közül a szerdai adatok szerint 810-ben vannak szabad intenzív ágyak. Ez leginkább annak tulajdonítható, hogy a vírus a járvány legelső szakaszához hasonlóan ismét főleg a fiatalok körében terjed. Az RKI adatai szerint főleg a 15-34 és az 5-14 éves korosztályban emelkedik a fertőzöttek száma, a legidősebbek, 80 éven felüliek körében pedig stagnál.

A szövetségi kormány szerint egyelőre nincs szükség szigorításokra, de a járványügyi korlátozások további lazítására sincs lehetőség. A fertőzésszám növekedésének megfékezéséhez a legfontosabb a hónapok óta érvényes alapszabályok – különösen a járványügyileg kockázatos területekről hazatérőkre vonatkozó kéthetes karanténkötelezettség – maradéktalan betartása.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: az EKB még nem látja a jeleket

Christine Lagarde, az EKB elnöke ma elmondta, hogy nem látják tiszta jelét annak, hogy a maginfláció csökkenne, dinamikája továbbra is erős. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az EKB nem feltétlenül emeli tovább a kamatokat, de nem is zárja ki a további szigorítást.

Read More »

Nemsokára a holland köztisztviselőknek sem szabad tiktokozni

A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát - közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden Hágában.

Read More »