Tovább javult az amerikai munkaerőpiac helyzete

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás és a vártnál jobban csökkent a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics (BLS) pénteki jelentése alapján.

Júliusban 1,763 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban a várt 1,600 millió helyett. Az előző hónapban, júniusban 4,791 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma. A júniusit 4,800 millióról módosította utólag 4,737 millióra a BLS.

A márciusi 870 ezres és az áprilisi 20,687 milliós csökkenést a májusi 2,699, a júniusi 4,737, és a júliusi 1,791 milliós növekedés együtt már 45 százalékban kompenzálta. A nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 12,9 millióval marad el a járványügyi korlátozások bevezetése előttitől.

A munkanélküliségi ráta a júniusi 11,1 százalékról az elemzők által várt 10,5 százalék helyett 10,2 százalékra csökkent júliusban, a munkanélküliek száma 1,4 millióval 16,3 millióra csökkent. A munkanélküliségi ráta azonban a csökkenéssel együtt is meghaladja a pénzügyi válság után kialakult legmagasabb, 10,0 százalékos értéket.

A járványvédelmi korlátozások bevezetése előtt, februárban még 3,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »