Trump megint Németországot ócsárolta

Németország egy vagyont keresett az amerikai katonák állomásoztatásával – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott interjújában.

Az elnök megismételte már korábban is hangoztatott véleményét, miszerint Németország “nagyon is vétkes”, és “hasznot húzott” az Egyesült Államokból.

“Egy vagyont csináltak a csapatokból, hiszen városokat építettek ki körülöttük” – fogalmazott Trump, majd kifejtette, hogy a németek “dollármilliárdokkal tartoznak” a NATO-nak. “Gazdag ország, ki kellene fizetnie a számláit, miért is kellene nekünk biztosítani más országok védelmét kompenzáció nélkül?” – szögezte le.

Mark Esper, az Egyesült Államok védelmi minisztere a múlt héten jelentette be, hogy napokon belül megkezdik a részleges csapatkivonást német földről. Washington összesen 11 900 katonáját vonja ki, egy részüket átcsoportosítja más NATO-tagállamokba, egy részüket pedig hazarendeli. Így 36 000 főről 24 000-re csökken a Németországban lévő amerikai kontingens létszáma.

Hamarosan kivonulnak Németországból az amerikai katonák

Az elmaradt G7-csúcs miatt Trump megharagudhatott Merkelre

Az elnök az interjúban azt is közölte: fontolgatja, hogy az elnökjelöltségét elfogadó beszédét nem a Republikánus Párt konvencióján tartja meg, hanem a Fehér Házból mondja el. “Úgy gondoljuk, hogy ez biztonsági szempontból könnyebb lenne” – fogalmazott. Az elnökjelölt-állító konvenciót egyébként zárt körben, interneten rendezik meg, sajtómunkások részvétele nélkül.

Trump kitért a Black Lives Matter nevű mozgalomra is, amelyet “marxista csoportnak” nevezett. Kifejtette, hogy ez a mozgalom nem az ország javát nézi, s egyúttal elítélte azokat a sportolókat is, akik az amerikai nemzeti himnuszkor és a nemzeti lobogó felhúzásakor letérdelnek. Az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá vált, hogy amikor egy-egy sportrendezvény alkalmával felcsendül a nemzeti himnusz, akkor a sportolók egy része letérdel, hogy így fejezze ki támogatását a mozgalommal.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »