Trump megint Németországot ócsárolta

Németország egy vagyont keresett az amerikai katonák állomásoztatásával – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott interjújában.

Az elnök megismételte már korábban is hangoztatott véleményét, miszerint Németország „nagyon is vétkes”, és „hasznot húzott” az Egyesült Államokból.

„Egy vagyont csináltak a csapatokból, hiszen városokat építettek ki körülöttük” – fogalmazott Trump, majd kifejtette, hogy a németek „dollármilliárdokkal tartoznak” a NATO-nak. „Gazdag ország, ki kellene fizetnie a számláit, miért is kellene nekünk biztosítani más országok védelmét kompenzáció nélkül?” – szögezte le.

Mark Esper, az Egyesült Államok védelmi minisztere a múlt héten jelentette be, hogy napokon belül megkezdik a részleges csapatkivonást német földről. Washington összesen 11 900 katonáját vonja ki, egy részüket átcsoportosítja más NATO-tagállamokba, egy részüket pedig hazarendeli. Így 36 000 főről 24 000-re csökken a Németországban lévő amerikai kontingens létszáma.

Hamarosan kivonulnak Németországból az amerikai katonák

Az elmaradt G7-csúcs miatt Trump megharagudhatott Merkelre

Az elnök az interjúban azt is közölte: fontolgatja, hogy az elnökjelöltségét elfogadó beszédét nem a Republikánus Párt konvencióján tartja meg, hanem a Fehér Házból mondja el. „Úgy gondoljuk, hogy ez biztonsági szempontból könnyebb lenne” – fogalmazott. Az elnökjelölt-állító konvenciót egyébként zárt körben, interneten rendezik meg, sajtómunkások részvétele nélkül.

Trump kitért a Black Lives Matter nevű mozgalomra is, amelyet „marxista csoportnak” nevezett. Kifejtette, hogy ez a mozgalom nem az ország javát nézi, s egyúttal elítélte azokat a sportolókat is, akik az amerikai nemzeti himnuszkor és a nemzeti lobogó felhúzásakor letérdelnek. Az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá vált, hogy amikor egy-egy sportrendezvény alkalmával felcsendül a nemzeti himnusz, akkor a sportolók egy része letérdel, hogy így fejezze ki támogatását a mozgalommal.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »