Csökkent az USA külkereskedelmi deficitje

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a U.S. Census Bureau és a U.S. Bureau of Economic Analysis szerdai közleménye alapján júniusban – az export és az import növekedése mellett – csökkent az előző havi másfél éves csúcsról az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje.

Júniusban a javak és szolgáltatások exportja 9,4 százalékkal 158,25 milliárd dollárra emelkedett a májusi 144,69 milliárd dollárról, az import pedig 4,7 százalékkal 208,95 milliárd dollárra nőtt 199,49 milliárd dollárról.

Az export júniusban négy hónapja az első alkalommal emelkedett az Egyesült Államokban. A javak exportjának 13,0 milliárd dolláros növekedéséhez a legnagyobb összegben az autóipar járult hozzá, 4,9 milliárd dollárral. A beruházási eszközök exportja 3,8 milliárd dollárral, a feldolgozóipari alapanyagoké pedig 2,8 milliárd dollárral nőtt. A szolgáltatások exportja 0,6 milliárd dollárral emelkedett.

Az import 9,5 milliárd dolláros növekedésén belül a javak importja 9,0 milliárd dollárral, míg a szolgáltatásoké 0,5 milliárd dollárral bővült.

Az Egyesült Államoknak így júniusban 50,70 milliárd dolláros külkereskedelmi deficitje alakult ki, kisebb a májusi 54,80 milliárd dolláros, másfél éve a legnagyobb deficitnél. A piacok azonban ennél is kisebb, 50,10 milliárd dolláros hiányt vártak júniusra.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »