Az elmaradt G7-csúcs miatt Trump megharagudhatott Merkelre

Donald Trump amerikai elnök utasítást adott a Pentagonnak a Németországban állomásozó amerikai katonák létszámának csökkentésére – jelentette exkluzív információként a The Wall Street Journal című amerikai lap péntek délután az internetes oldalán amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.

A lap közlése szerint Donald Trump 9400 fővel csökkenti a német földön állomásozó amerikai katonák létszámát. Jelenleg 34 500 amerikai katona szolgál Németországban, a csökkentést szeptemberig kell végrehajtani.

Az utasításról szóló memorandumot Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó írta alá. A lap információi szerint a döntésnek nincs köze Angela Merkel német kancellár azon bejelentéséhez, hogy nem vesz részt a G7-es országcsoport június végére tervezett washingtoni csúcsértekezletén, a csapatcsökkentésről ugyanis már tavaly szeptember óta tanácskoztak a Fehér Házban. Az időzítés ugyanakkor mégis gyanús.

Merkel a találkozó megtartásának magas egészségügyi kockázatával indokolta távolmaradását, emiatt viszont Trump végül arra kényszerült, hogy az egész találkozót lefújja. Trump legújabb tervei szerint egy későbbi időpontban rendeznének meg egy szélesebb körű találkozót Oroszország, Ausztrália, Dél-Korea és India részvételével, melynek legfőbb célja az lenne, hogy az USA egy nemzetközi szövetséget építsen ki Kínával szemben.

Ez a szuperterv azonban meglehetősen ellentmondásos, egyrészt azért, mert Oroszország jellemzően Kína mellé áll a diplomáciai-politikai csörtékben, másrészt pedig a Krím-félsziget elcsatolása óta Vlagyimir Putyin nem vehetett részt a nyugati szervezésű politikai-gazdasági találkozókon.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A The Wall Street Journal emlékeztet arra is, hogy Washington és Berlin viszonya sem mentes a feszültségtől, egyrészt az Északi Áramlat-2 építésének USA általi ellenzése miatt, másrészt pedig azért, mert az amerikai kormányzat kifogásolja, hogy a németek nem járulnak hozzá megfelelő mértékben a NATO költségvetéséhez. Bár a német védelmi miniszter tavaly ígéretet tett rá, hogy eleget tesz a NATO-igényeknek, és a nemzeti össztermék (GDP) két százalékának megfelelő összeggel megemeli a védelmi hozzájárulást, ezt a célkitűzést csak 2031-ig kell teljesíteni.

Richard Grenell, az Egyesült Államok volt németországi nagykövete – aki nemrégiben köszönt le az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) ügyvezető igazgatói posztjáról – hosszú ideje szorgalmazta a Németországban lévő amerikai katonák létszámának csökkentését – ezt azzal indokolta, hogy Németország nem költ eleget a saját nemzetvédelmére.

Forrás: MTI / WSJ / The Guardian

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »