Állandósítják az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban

Az amerikai 5. hadtest előretolt lengyelországi parancsnokságának létrehozása révén állandóvá válik az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban – közölte kedden Krakkóban Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A miniszter az amerikai szárazföldi erők főparancsnokával, James McConville-lel, valamint a részben Lengyelországba telepítendő amerikai 5. hadtest élére álló John Kolasheskivel együtt szólalt fel a krakkói katonai ünnepségen.

Blaszczak megerősítette Mark Esper amerikai védelmi miniszter múlt heti döntését, miszerint Lengyelországban az 5. hadtest előretolt parancsnokságát létesítik, és legalább 1000-rel, 5500-ra növelik meg a már lengyel földön állomásozó amerikai kontingens létszámát. A lengyel miniszter felidézte: Donald Trump amerikai és Andrzej Duda lengyel elnök 2019-ben aláírt két nyilatkozatukban „az amerikai hadsereg állandó lengyelországi jelenlétéről döntöttek”.

A krakkói  ünnepség során a lengyel nemzetvédelmi tárca Twitter-oldalán a lengyel és amerikai elnök tavalyi nyilatkozataira hivatkozva arról tájékoztatott: döntés született az amerikai erők eddig rotációs jellegű lengyelországi állomásoztatásának állandóvá tételéről.

Az Egyesült Államok és Lengyelország július 30-án befejezte a tárgyalásokat a megszilárdított védelmi együttműködésről, az erről szóló szerződést (Enhanced Defence Cooperaation Agreement) várhatóan még augusztusban aláírják.

A lengyelek többszörösen bebiztosítják magukat Oroszországgal szemben

A krakkói ünnepségen James McConville főparancsnok altábornaggyá nevezte ki John Kolasheskit, aki bejelentések szerint az ősszel műveleti képességeit újra elérő 5. hadtest élére fog állni.

A hét éve megszüntetett, korábban mindkét világháború, majd a hidegháború és a koszovói konfliktus során is Európában tevékeny 5. hadtest fő székhelye a Kentucky állambeli Fort Knox – idézte fel krakkói felszólalásában James McConville. Közölte: a hadtest egyik célja az amerikai műveleti képességek megerősítése és integrációja Európában.

Donald Trump júniusi bejelentése szerint Washington csökkenti a német földön állomásozó katonái létszámát, legújabb közlés szerint összesen 11 900 amerikai katonát vonnak ki. Csaknem 5600 katonát NATO-tagországokba telepítenek át, 6400 katona pedig visszatér az Egyesült Államokba.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »