Megalakult az új parlament Észak-Macedóniában

Kedden Szkopjéban megalakult az új észak-macedón parlament, a képviselők megbízatását hitelesítették, az ülést azonban ezt követően megszakították, és csak akkor folytatódik a házelnök és helyettesei megválasztásával, amikor már tudni lehet, ki képes megszerezni a képviselők többségének a támogatását.

Az új összetételű törvényhozásban a 120 helyből 46 jutott az eddig kormányzó baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetségnek (SDSM), 44 pedig a legnagyobb ellenzéki pártnak, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE). Az albán nemzeti közösség legnagyobb pártja, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) a 15 képviselői hellyel rendelkezik, míg a szintén kisebbségi Albánok Szövetségének 12, a Baloldalnak kettő, az Albánok Demokratikus Pártjának pedig egy mandátum jutott.

A parlament megalakulását követően megkezdődhetnek a kormányalakítási tárgyalások. Miután a parlament megalakult, a köztársasági elnöknek tíz napja van arra, hogy a legtöbb mandátummal rendelkező pártot kormányalakításra kérje fel. A felkért párt vezetőjének az elnöki megkeresést követően 20 napon belül össze kell állítania a leendő minisztereinek listáját, és ismertetnie kormányprogramját. Amennyiben ez a párt nem tudja megszerezni a képviselők többségének a támogatását, a sorrendben második legtöbb szavazattal rendelkező párt kísérelheti meg a kormányalakítást.

Mivel egyik nagy párt sem tud önállóan kormányt alakítani, az SDSM és a VMRO-DPMNE számára is az albán kisebbségi pártok meggyőzése lesz a következő időszak legnagyobb feladata. Az SDSM-nek és a DUI-nak közösen 61 képviselője lenne, éppen elegendő a többséghez a képviselőházban, ám a DUI vezetői korábban közölték: a koalíció kulcskérdése a miniszterelnök személye lenne, aki szerintük az ország történetében először az albán kisebbség soraiból kellene, hogy kikerüljön. Ezt a lehetőséget korábban Zoran Zaev, a szociáldemokraták vezetője elvetette.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »