A Huawei még mindig kijátszhatja az 5G-kártyát

A nyugati országok számára nem olyan egyszerű, hogy megszabaduljanak a Huawei-től, ugyanis a Zsen Cseng-fej által alapított kínai távközlési óriás birtokolja az új generációs vezeték nélküli szabadalmak tetemes hányadát. Lévén az 5G egyre inkább elterjed, a Huawei-technológia nélkülözhetetlenné válhat.

Évek óta a sencseni székhelyű vállalat uralja a mobil infrastruktúra piacát, olcsóbb alternatívákat kínálva, mint legfőbb versenytársai, a Nokia és az Ericsson. Mindazonáltal az Egyesült Államok aggodalmát, miszerint Kína kémkedéshez használhatja a Huawei berendezéseit, egyre többen osztják: Franciaország és az Egyesült Királyság például kizárták a céget az 5G-fejlesztésekből.

Még egy hasonló reakció valamely más ország részéről már jelentős károkat okozhat egy olyan üzlet esetében, amely tavaly közel 43 milliárd dollár bevételt generált a Huawei számára – ez nagyjából a teljes bevétel harmada.

Az antennák és az adótornyok cseréje azonban egy dolog. Még ha a brit Vodafone és a BT szeretné is eltávolítani az összes létező Huawei berendezést – a brit kormány becslései szerint ez mintegy 2 milliárd fontba fog kerülni -, a globális fuvarozók továbbra is a Huawei technológiájától függenek, hogy kiépítsék a következő generációs hálózatokat. Az IPlytics kutató cég megállapította, hogy a legtöbb 5G-vel kapcsolatos szabadalom a kínai vállalat kezében van; ezek mintegy 15 százaléka alapvető fontosságú.

Egyszerűen fogalmazva: olyan műszaki előírásokról van szó, amelyekre a globális szolgáltatók bátran építhetnek, hogy biztosítsák a különböző hálózatok közti kompatibilitást. Az egységes szabvány megléte pedig nélkülözhetetlen az 5G számára, amelynek célja gépek, autók és egyéb készülékek zökkenőmentes összekapcsolása a világ minden tájáról.

A Huawei szabadalmai elsősorban a mobil bázisállomások technológiájával kapcsolatosak – tehát még ha a Nokia és az Ericsson újjá is építi a Huawei infrastruktúráját Európában, kénytelenek lesznek használni a kínai csoport szakértelmét. A kínai vállalatnak egyébként jelenleg nem sok előnye származik a saját szellemi tulajdonából, ugyanis a “kölcsönös engedélyezéseket” részesíti előnyben. Ez azt jelenti, hogy hozzáférést ad riválisainak a saját szabadalmi portfóliójához, és fordítva.

Na mármost, a Huawei megteheti, hogy leállítja ezeket a “bartereket” azokon a piacokon, amelyekről kitiltották. Ez persze nagyon rosszul érintené a mobilszolgáltatókat, amelyeknek emiatt aztán jog- és egyéb díjakat kellene fizetniük, a kínai tech óriás számára azonban jövedelmező üzlet lehet.

Mindezek fényében fennáll annak a veszélye, hogy Peking politikai eszközzé változtathatja a Huawei technológiai előnyeit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »