Az idősek itták meg a levét a svéd lazaságnak

Svédország azáltal, hogy nem zárkózott be annyira, mint a szomszédai, az egyik legvitatottabb választ adta a koronavírus-járványra. Így áll most a helyzet.

Mi az, ami jól ment? – Mivel számos vállalkozás és iskola nyitva maradt, az emberek nem zökkentek ki a “normális” mindennapokból. Sokan ezzel magyarázzák, hogy nem érezték magukat annyira stresszesnek és szorongónak, mint akkor, ha a kormány itt is általános lezárásokat és kötelezően betartandó, szigorú intézkedéseket rendelt volna el.

Mi az, ami mondhatni rendben ment? – Bár a svéd gazdaság sem úszta meg teljes mértékben a recessziót – lévén a munkanélküliség folyamatosan emelkedett, a fogyasztói kiadások pedig jelentősen csökkentek -, a visszaesés kevésbé drámai, mint a többi ország esetében.

És mi az, ami kifejezetten rosszul ment? – A sebezhető, idős népesség egyáltalán nem volt védve; a svédországi, koronavírussal kapcsolatba hozható halálesetek közel fele idősotthonokban történt, noha a kormány azt javasolta az embereknek, hogy kerüljék idős rokonaikat. Az egyik fő probléma az volt, hogy egyes alkalmazottak nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, és valószínűleg a vírusos tünetek ellenére bementek dolgozni az otthonokba.

A részletes cikk angol nyelven elérhető a CNBC oldalán.

Tovább olvasom →

 

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Instagram

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: fontos pert vesztett a Bayer

A vegyes ázsiai kereskedés után Európában sincs egyértelmű irány a tőzsdéken a hét első napján. A Bayer mínuszban forog ma, miután egy amerikai szövetségi bíróság a cég fellebbezését elutasítva fenntartotta ítéletét egy Roundup perben.

Read More »