Reménykeltő számokat hozott a június az európai autópiacon

Az európai autógyártók szakmai képviselete, az ACEA csütörtökön publikált jelentése szerint míg májusban a felére, júniusban már csak mintegy a negyedével csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban.

Júniusban 949,7 ezer új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, 22,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 1,223 milliónál. A csökkenés mértéke azonban javult a májusihoz képest, amikor még 52,3 százalékos volt az elmaradás az egy évvel korábbihoz képest. Az autókereskedések júniusban már megnyitottak ugyan, a lakossági vásárlási aktivitás azonban nem tért vissza az előző évi szintre.

Júniusban az EU minden tagországában elmaradt a fogalomba helyezések száma az előző évitől – Franciaország kivételével, ahol 1,2 százalék volt a növekedés. A franciaországi növekedés a kormány alacsony emissziós modellek értékesítésére júniusban bevezetett ösztönzőinek tulajdonítható. A nagyobb nemzeti piacok közül Spanyolországban 36,7 százalékkal, Németországban 32,3 százalékkal, Olaszországban pedig 23,1 százalékkal maradtak el a forgalomba helyezések az előző évitől.

Az év első felében 38,1 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az EU-ban. A legnagyobb visszaesést (50,9 százalék) Spanyolországban regisztrálták, a második legnagyobbat Olaszországban (46,1 százalék). Franciaországban 38,5 százalékkal, Németországban pedig 34,5 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomban az év első felében 2019 első feléhez képest.

Magyarországon júniusban 10,4 ezer autót helyeztek forgalomba, 23,7 százalékkal kevesebbet a tavaly júniusi 13,6 ezernél. Az év első felében 25,3 százalékkal 55,6 ezerre csökkent a forgalomba helyezett autók száma az előző évi 74,5 ezerről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Piaci körkép: 15 ezer pontnál talált támaszra a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a januári német IFO indexeket. A fő mutató és a jövőbeni várakozást mutató alindex meghaladták a várakozásokat, de az IFO közgazdászai megjegyezték, hogy az inflációs nyomás még nem enyhült, és legalább a német ipari társaságok fele további áremeléseket tervez.

Read More »

Leave a Reply