2000 milliárd dolláros klímavédelmi tervvel kampányol Joe Biden

Joe Biden, az amerikai demokraták várható elnökjelöltje 2000 milliárd dolláros klímavédelmi tervet terjesztett elő kedden, a delaware-i Wilmingtonban újságíróknak nyilatkozva.

Mint kifejtette, célja a klímaváltozás elleni küzdelem, illetve ezzel egyidejűleg a gazdasági növekedés biztosítása. Ennek érdekében teljesen átalakítaná az Egyesült Államok energiapolitikáját, és 2035-ig megszüntetné a szénalapú energiatermelésből eredő környezetszennyezést. „Ezek a legfontosabb beruházások, amelyeket az amerikai emberek és a gazdaság hosszú távú egészségének szempontjából megtehetünk” – fogalmazott a politikus.

A demokraták várható elnökjelöltje úgy vélekedett, hogy a gazdaság a koronavírus-járvány miatt „válságban van”, de ez a válság alkalmat ad a korábbinál is erőteljesebb gazdaság megteremtésére.

Elemzők szerint a klímavédelmi küzdelem ígérete és az ezzel összefüggő beruházáspolitika illeszkedik a Demokrata Párt úgynevezett balszárnyának politikusai által az előválasztásokon hangoztatott környezetvédelmi javaslatokhoz. Ezek a javaslatok élvezik általában a demokrata párti politikusok támogatását, nézetkülönbség csupán a megvalósítás egyes részleteiben van. Maga Biden az előválasztásokon még „csak” 1700 milliárd dollárt ígért a klímavédelemre az elkövetkező tíz évre.

A politikus nem fejtette ki az újságíróknak, hogy konkrétan hogyan és milyen forrásokból teremtené elő a klímavédelmi célokat szolgáló összegeket, csupán a környezetszennyezés csökkentését szolgáló új beruházásokról ejtett szót. Elemzők adóemelést sejtenek lehetséges anyagi forrásként.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek