A salvadori bandák lepaktálhattak a kormánnyal

Nayib Bukele salvadori elnök első hivatalban töltött éve alatt jelentős mértékben – 50 százalékkal – visszaesett a gyilkosságok száma El Salvadorban. Az ország vezetése ezt a szigorúbb végrehajtó intézkedéseknek tulajdonítja, egy, a héten nyilvánosságra hozott tanulmányban azonban azt állítják, maguk a bandák enyhítettek az erőszakon, mert titokban egyezséget kötöttek a hatóságokkal.

Az 1992-ben lezárult, 12 éves polgárháború vége óta kialakult salvadori bandakultúra “páratlan” a brutalitás és az erőszak mértéke szempontjából. Az ország védelmi minisztériumának becslése szerint mintegy 500 000 salvadori tagja valamelyik bandának akár közvetlen részvétel, akár rokonok általi kényszerítés vagy zsarolás révén. Ez a szám már önmagában is ijesztő, hát még ha belegondolunk, hogy egy 6,5 millió lakosú országról beszélünk.

Nem meglepő tehát, hogy a gyilkossági ráta itt volt az egyik legmagasabb a világon – legalábbis mindaddig, amíg Bukele 2019 júniusában hivatalba nem lépett. A hivatalos adatok szerint azóta – idén májusig bezárólag – a gyilkosságok 51,3 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest, míg 2020 első felében 62,5 százalékkal csökkentek 2019-hez képest, ezáltal történelmi mélypontot elérve.

Bukele a javulást az utcákon a megnövekedett rendőri és katonai jelenlétnek tulajdonítja, valamint annak, hogy a két legnagyobb rivális banda – a Mara Salvatrucha (MS-13) és a Barrio 18 (La 18) – által irányított börtönökben szigorúbb biztonsági előírásokat vezettek be.

A brüsszeli székhelyű Nemzetközi Válságcsoport (ICG) azonban mást állít: egy minapi jelentésben közölték, hogy elemzésük szerint mindemellett egyéb tényezők is jelentősen hozzájárultak a visszaeséshez.

“Miközben a lakosság ünnepli az elnök közismerten vasöklű politikáját, a siker okai valójában a bandák és a kormány közti csendes, informális megállapodásban keresendők. A civil társadalom számos képviselője, illetve egyes politikusok is úgy gondolják, hogy a bandák maguk döntöttek úgy, hogy mérséklik a gyilkosságok számát, mégpedig egy, a hatóságokkal kötött titkos paktum eredményeként” – áll az ICG tanulmányában.

Bár a közel 50 oldalas dokumentum egyaránt tartalmaz statisztikai elemzéseket és emberekkel folytatott interjúkat – beleértve magas rangú politikusokat és korábbi bandatagokat -, a szervezet megjegyezte, hogy nincs konkrét bizonyítékuk a tisztviselők és a bandák közötti közvetlen tárgyalásokra, El Salvador kormánya pedig egyenesen tagadja, hogy ilyesmi történt volna.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »