Salvador is szakított a Maduro-rezsimmel

Venezuela vasárnap bejelentette, hogy a kölcsönösség jegyében kiutasítja a salvadori diplomatákat, miután Salvador felszólította a venezuelai diplomatákat, hogy 48 órán belül hagyják el a latin-amerikai országot.

A caracasi külügyminisztérium 48 órát engedélyezett Salvador “nemkívánatos személyekké” nyilvánított diplomatái számára az ország területének elhagyására.

“Ezt a döntést a kölcsönösség elvének szigorú betartásával hoztuk a salvadori kormány példátlan intézkedésére válaszul, amellyel kiutasította az országban megfelelő akkreditációval rendelkező venezuelai diplomáciai személyzetet” – hangsúlyozta a tárca.

“A salvadori hatóságok segédkezet akarnak nyújtani a kudarcra ítélt amerikai stratégia számára, amely a beavatkozást és a venezuelai nép ellen irányuló gazdasági blokádot szolgálja” – közölte a venezuelai minisztérium. Nayib Bukele salvadori elnök “hivatalosan is magára öltötte az amerikai külpolitika bábjának szerepét” – tette hozzá az állásfoglalás.

A venezuelai elnöki hivatal, a Miraflores-palota sajtóosztályának felvétele Nicolás Maduro venezuelai államfőről egy kormányzati rendezvényen Caracasban, 2019. október 17-én, miután az ENSZ Közgyűlése titkos szavazással Venezuelát is beválasztotta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába (UNHRC). A tanácsban helyet foglaló 47 állam képviselőjének feladata az emberi jogok védelme, a megsértésük elleni fellépés és ajánlások megfogalmazása.
MTI/EPA/Venezuelai elnöki sajtóhivatal

Egy amerikai gesztus lehetett a döntés előzménye

Salvador a nap folyamán felszólította a venezuelai diplomatákat, hogy 48 órán belül hagyják el területét. A döntést azzal indokolták, hogy Nicolás Maduro venezuelai államfő elnöksége illegitim.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy a salvadori vezetés intézkedése alig egy héttel követi Washington döntését, amivel egy évvel meghosszabbította azt az intézkedést, amelynek értelmében az Egyesült Államokban élő salvadori menekültek ideiglenes védelemben részesülnek, azaz egyelőre nem toloncolják ki őket.

A salvadori kormány által kiadott közlemény szerint Nayib Bukele elnök Juan Guaidó ellenzéki vezetőt ismeri el Venezuela ügyvezető elnökének mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak a dél-amerikai országban. Közölték, fogadják a Guaidó által kinevezett új venezuelai diplomáciai testületet.

Már több ország elismerte Juan Guaidót a Maduro újraválasztásával végződő voksolás szabálytalanságaira hivatkozva. Több venezuelai nagykövetségen – közöttük az USA és Costa Rica nagykövetségén – az ő emberei dolgoznak, de hazájában nem volt képest Madurót eltávolítani a hatalomból.

Az Egyesült Államok San Salvador-i nagykövete, Ronald Johnson a Twitteren közzétett rövid közleményben üdvözölte Nayib Bukele döntését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »