Csehország rendezné viszonyát Oroszországgal

Csehországnak érdeke a jó és normális kapcsolatok kialakítása Oroszországgal, ezért felelősen áll hozzá a kétoldalú konzultációkhoz. Prága azt szeretné, ha az egyeztetések magas szintű cseh-orosz találkozóval zárulnának – jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő szerdán Prágában.

A cseh miniszterelnök Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének szerdai moszkvai nyilatkozatára reagált. Peszkov kijelentette, hogy a cseh-orosz kapcsolatokban jelenleg zavar mutatkozik, s egyelőre nincs napirenden a magas szintű kapcsolatfelvétel Moszkva és Prága között. Mint mondta, Oroszország jó viszonyra törekszik minden állammal, köztük Csehországgal is.

A cseh külügyminisztérium nyilatkozatában azt állítja: Prága a Moszkva által javasolt kétoldalú konzultációk során szeretné rendezni a vitás kérdéseket, de Oroszország részéről egyelőre nem tapasztalni szándékot azok megkezdésére.

„Az, hogy a cseh-orosz kapcsolatok nem ideálisak, nem meglepetés sem számunkra, sem az oroszok számára. Éppen ezért állapodtunk meg a cseh-orosz konzultációk megkezdésében” – mutatott rá Andrej Babis a CTK hírügynökségnek elküldött nyilatkozatában. Úgy véli, a konzultációk során ki kellene értékelni a mai helyzetet, és rendezni kell a vitás kérdéseket ott, ahol az lehetséges. „Éppen azért, mert érdekünk a normális kapcsolatok kialakítása Oroszországgal, felelősen viszonyulunk a konzultációkhoz” – szögezte le a kormányfő. Aláhúzta: a helyzet megoldása az egész cseh kormány érdeke.

  • Előzmények
Az utóbbi hónapokban megromlott cseh-orosz kapcsolatok Ivan Szafronov volt orosz újságíró, a Roszkoszmosz-vezérigazgató tanácsadója ügyének következtében kerültek ismét előtérbe.

A 30 éves Szafronovot kedden két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték, mert az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal gyanúsította meg, hogy titkos adatokat szolgáltatott ki a cseh hírszerzésnek.

Jogi képviselői szerdán panaszt emeltek a tanácsadó letartóztatása ellen. Az ügyvédek arról tájékoztatták a sajtót, hogy az FSZB szerint a cseh hírszerzés szervezte be Szafronovot 2012-ben, 2017-ben pedig megbízta azzal, hogy gyűjtsön információt az Oroszország, illetve az afrikai és a közel-keleti államok közötti együttműködésről, aminek ő „önös indíttatásból” eleget is tett. A vádat az FSZB hétfőn szándékozik hivatalosan ismertetni. Cseh politikusok ezt a vádat egyelőre nem kommentálták.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »