Az erdélyi turizmusnak is betett a koronavírus

A koronavírus-járvány megállította az erdélyi turizmus növekedését, így 2019 novembere és 2020 márciusa között az Erdélybe érkező vendégek száma 14,1 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 13,7 százalékkal csökkent – közölte kedden az Erdélystat.ro portál a romániai megyei statisztikai hivatalok adatait összesítve.

Az erdélyi kereskedelmi szálláshelyekre 1,7 millió vendég érkezett a vizsgált időszakban, ők 3,5 millió vendégéjszakát töltöttek el. Erdély a romániai turisták és vendégéjszakák közel felét adta. A csökkenés az országos átlaghoz hasonló, és elsősorban a koronavírus-járvány által meghatározott februári és márciusi hónapokban tapasztalt visszaeséssel magyarázható.

A zsugorodás a két magyar többségű székely megyét is érintette, viszont az erdélyi átlagnál kisebb mértékben, ugyanis Hargita és Kovászna megye kereskedelmi szálláshelyeire 10,4 százalékkal kevesebb, azaz 101 ezer turista érkezett, és a vendégéjszakák száma is csak 4,7 százalékkal csökkent – 284 ezerre.

A november-január közötti időszakban az erdélyi szálláshelyekre érkezett turisták száma 2,1 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké 1,4 százalékkal emelkedett. Februárban viszont már 5,7 százalékos, illetve 8 százalékos visszaesést jegyeztek fel éves összevetésben, márciusban pedig a turistaforgalom több mint kétharmada eltűnt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Télen az erdélyi turistaforgalom nagy részét – a vendégek száma esetében 42,2 százalékot, a vendégéjszakáknál 39,1 százalékot – a dél-erdélyi megyékben regisztrálták. Brassó megye nemcsak Erdély, de Bukarest kivételével az egész ország leglátogatottabb megyéje, egymaga adja az ország teljes turistaérkezéseinek 13,2 százalékát. További 18,4 százalékkal járult hozzá az erdélyi vendégéjszakák számához a két közép-erdélyi megye, Kolozs és Maros, valamint 16,4 százalékkal a Bánság.

Tavaly egész évben Erdélyben a vendégek száma 4,1 százalékkal, a vendégéjszakáké 5,5 százalékkal nőtt a 2018-as évhez mérten.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »