Bejelentette elbocsátási terveit az Airbus

Tizenötezer álláshely megszüntetését irányozta elő az Airbus a koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenés miatt – közölte a toulouse-i gyártó szerdán.

A bejelentés szerint Európában mind a négy fő gyártóbázisnak helyet adó országban lesznek leépítések. Franciaországban 5000, Németországban 5100, az Egyesült Királyságban 1700, Spanyolországban 900, a világ más országaiban, így Kínában, az Egyesült Államokban és Kanadában további 1300 álláshely szűnik meg.

A folyamat 2021 nyaráig tart, a szakszervezetekkel a közeljövőben kezdik meg a tárgyalásokat. Közben a francia kormány már arra kérte a céget, hogy Franciaországban a lehető legkevesebb embertől váljanak meg.

Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója szerint bár a társaság korábban is tett már lépéseket a válság miatt, de ezek csak az első sokkhatás kivédését szolgálták. A létszámleépítéssel a további működés feltételeit teremtik meg.

Az elmúlt hónapokban közel 40 százalékkal esett vissza a kereskedelmi repülőgépek értékesítése, és az Airbus várakozásai szerint legalább 2023-ig, de egyes előrejelzések szerint akár 2025-ig nem fog visszaállni a korábbi szintre.

Május végéig az Airbus a lemondásokkal együtt számolva 299 repülőgépet értékesített és 160-at adott át üzemeltetésre. Egy évvel korábban az eladásokkal ugyan rosszabbul álltak (lemondásokkal együtt mínusz 57 gép volt a mérleg), de az ideinél sokkal több, 313 gépet adtak át üzemeltetésre.

A társaság a 2019-es évet 70 milliárd euró árbevétellel zárta, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, a kiigazított üzemi eredmény 19 százalékkal 6,9 milliárd euróra ugrott. Az alkalmazottak száma 134 ezer volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »