Jövő héttől újabb lazítások lépnek életbe Ausztriában

Ausztria június 16-tól 31 ország irányába nyitja meg határait – jelentette be szerdán az osztrák külügyminiszter, június 15-től pedig enyhülnek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások a vendéglátóhelyeken és a szállodákban is.

Alexander Schallenberg arról számolt be, hogy csaknem minden európai uniós államba szabadon lehet közlekedni jövő keddtől, így az olaszországi, a horvátországi, illetve a görögországi nyaralás is lehetővé válik az osztrákok számára. Hozzátette, bár Olaszország és Dánia irányába is megnyílnak a határok, utazási figyelmeztetést adnak ki az olasz Lombardia tartományra és a Dániához tartozó Feröer-szigetekre.

A korlátozások eltörlése egyben azt jelenti, hogy nincs kéthetes karanténkötelezettség, és nincs szükség negatív koronavírus-tesztre sem. 
Érvényben maradnak ugyanakkor a korlátozások Svédország, Spanyolország, Portugália, valamint az EU-ból kilépett Nagy-Britannia felé. Azoknak, akik Svédországba szeretnének eljutni, majd onnan visszatérni, továbbra is rendelkezniük kell negatív Covid-19-teszttel, Spanyolország felé pedig a tervek szerint július 1-től nyitják meg a határokat, abban az esetben, ha stabilak maradnak a koronavírussal összefüggő számok.

A bécsi kormány továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőség szerint Ausztriában töltsék a szabadságukat. Schallenberg hangsúlyozta, hogy idén nyáron az utazások során a „józan ész” jelenti a legnagyobb védelmet.

Június 15-étől enyhülnek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások a vendéglátóhelyeken és a szállodákban – jelentette be Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter szerdán, azt követően, hogy Sebastian Kurz kancellár részvételével kerekasztal-beszélgetést folytatott az ágazatok képviselőivel Bécsben.

Lazítanak a vendéglátás szabályain is

A politikus közölte, hogy június 15-étől a vendéglátóhelyek a jelenlegi 23 óra helyett éjjel egyig tarthatnak majd nyitva. A vendégek számára nem lesz kötelező a szájmaszk viselése az éttermekben és a szállodákban, és az egy asztalnál tartózkodó vendégek számát is a vendéglátóhelyek határozhatják meg. Köstinger ajánlottnak nevezte, hogy a vendéglátóhelyek jegyezzék fel a vendégek nevét, így egy esetleges koronavírus-fertőzés esetén könnyebben megakadályozhatják a vírus továbbterjedését.

Az osztrák kormány még májusban 500 millió eurós segélycsomagot hirdetett a vendéglátóipar és a turizmus talpra állítására. Gernot Blümel pénzügyminiszter akkor arról számolt be, hogy a vendéglátó- és a szálláshelyek jelentős adókedvezményeket kapnak, egyebek mellett júliustól a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkentik a nem alkoholtartalmú italok áfáját. Ezzel az intézkedéssel akár 200 millió euró kiadástól tehermentesíthetik az ágazatot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ausztriában a kormány támogatásával a vendéglátó- és a szállodaipar valamennyi dolgozója számára lehetővé teszik a koronavírus-teszt elvégzését. Ennek során derült ki szerdán, hogy a Tirol tartományban található Kitzbühel egyik szállodai alkalmazottja megfertőződött. A nőnek nem voltak tünetei, kollegáival és a vendégekkel nem került szorosabb kapcsolatba. A hatóság ennek ellenére elrendelte a többi 12 dolgozó és a 15 vendég koronavírus-tesztjének elvégzését.

Ausztria-szerte az elmúlt 24 órában 28 új fertőzöttet diagnosztizáltak; a fővárosban 18-an, míg Felső-Ausztriában öten, Alsó-Ausztriában ketten fertőződtek meg, Karintiában, Tirolban és Salzburg tartományban pedig egy-egy fő kapta meg a fertőzést. Ausztriában eddig összesen 17 005 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 15 910-en meggyógyultak, és 673-an haltak bele a betegségbe. Az aktív betegek száma 422, közülük 80-an szorulnak kórházi kezelésre, 17-en vannak  intenzív osztályon.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »