Oroszország is gazdaságélénkítési programot indít

Oroszország júliusban egy 5 ezer milliárd rubeles (mintegy 73 milliárd dolláros), 2021 végéig tartó terv megvalósításába kezd a Covid-19-járvány által megtépázott gazdasága helyreállítása érdekében – jelentette ki kedden Mihail Misusztyin orosz kormányfő Vlagyimir Putyin elnöknek.

A még véglegesítésre váró program célja egyebek között, hogy ismét 5 százalék alá csökkentse a munkanélküliséget és a 2012 óta nem látott 2,5 százalékra gyorsítsa fel a gazdaság növekedését. Az elképzelés a szövetségi kiadások növelésével, egyebek között a kis- és középvállalatok – adókedvezményekkel és olcsó hitelekkel – támogatásával, továbbá megemelt szociális költségekkel számol.

Az orosz médiában megjelent elemzések szerint a csomag a hosszabb távú – az éves költségvetésben nem jelentkező – infrastrukturális projektekkel együtt elérheti a 7,3 ezer milliárd rubelt (106 milliárd dollárt), ami nagyjából az orosz GDP 7 százalékának felel meg. Moszkva eddig számos belső bírálatot kapott amiatt, hogy keveset tesz a járvány okozta gazdasági válság elhárítása érdekében.

A Misusztyin által felvázolt, háromszakaszos terv 2020 végéig „stabilizációval”, a jövő év közepéig „helyreállítással”, 2021 utolsó negyedében pedig „növekedéssel” számol. A program strukturális változtatásokkal rugalmasabbá teszi a foglalkoztatási szabályozást és vissza kívánja szorítani az árnyékgazdaságot. A miniszterelnök és az államfő egyaránt szólt arról, hogy módosítani kell majd a Putyin által korábban meghirdetett, összességében 370 milliárd dollár értékű, a járvány által tovább késleltetett nemzeti fejlesztési projektek megvalósításán.

Elemzők szerint az elnök januárban éppen ezek realizálásának felgyorsítása érdekében nevezte ki kormányfővé Misusztyint. Putyin azt hangsúlyozta, hogy az orosz gazdaságban hosszú távú strukturális változásokat, minőségileg új dinamikát és jóléti eredményeket kell elérni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »