Egy polinéz paradicsom, amely feláldozta gazdaságát a vírus oltárán

A Cook-szigetek feláldozta 300 millió dolláros gazdaságát – amely elsősorban a turizmusból táplálkozott -, hogy vírusmentes maradhasson: törölték a repülőjáratokat, kitiltották az óceánjáró hajókat és szigorították a határkorlátozásokat, azaz – az új-zélandi lakosok kivételével – gyakorlatilag lehetetlenné tették a belépést.

Ebből kifolyólag aztán mind a mai napig egyetlen koronavírusos megbetegedést sem regisztráltak az 17 500 lelket számláló, önálló közigazgatással rendelkező területen.

„Az embereket választjuk, nem pedig a pénzt” –  fogalmazott Henry Puna miniszterelnök még márciusban, amikor is megfogadta, hogy mindenáron megvédi a lakosokat a vírustól, és elfogadja ennek a kötelezettségvállalásnak a költségeit, azaz az ország 300 millió dolláros, turizmusfüggő gazdaságának „kizsigerelését”.

A teljes cikk angol nyelven elérhető a Bloomberg oldalán.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »