Az EU szerint sem stimmel a Hongkong ügyében elfogadott törvénytervezet

Az Európai Unió  aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a kínai parlament csütörtökön elfogadta a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, Peking lépése nem felel meg az 1984-ben aláírt kínai-brit együttes nyilatkozatban vállalt nemzetközi kötelezettségvállalásoknak és a hongkongi alaptörvénynek – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott online sajtóértekezletén Borrell hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági törvény elfogadása súlyosan veszélyezteti Hongkong különleges közigazgatási státuszát és nagyfokú autonómiáját, valamint az „egy ország két rendszer” elvének aláásásával fenyeget.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Elfogadták a Hongkong autonómiáját korlátozó kínai törvénytervezetet

Hong Kong – USA – Kína: elindult az üzengetés

Az Európai Unió és Kína közötti kapcsolatok kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapulnak. A döntés azonban megingatja ezeket, ugyanis kérdésessé teszi, hogy Kína be szándékozik-e tartani nemzetközi kötelezettségvállalásait – mondta. Az unió a kérdést fel fogja vetni a Kínával folytatott párbeszéd következő fordulója során – szögezte le. Újságírói kérdésre válaszolva a főképviselő azt mondta, véleménye szerint a Kína elleni szankciók bevezetése nem alkalmas a Hongkongot érintő problémák megoldására.

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »