Tovább húzódik a Lufthansa támogatási ügye

Elhalasztotta a Lufthansa felügyelő bizottsága a döntést a német állam pénzügyi mentőcsomagjáról – közölte szerdán a légitársaság, miután az Európai Bizottság néhány repülőtéri résidő feladásához kötötte a csomag támogatását, a Ryanair pedig jelezte, hogy bírósági eljárást kérne a mentőcsomag elfogadása esetén.

Rövid közleményében a frankfurti cég azt írta, az Európai Bizottság, mint az unió versenyjogi szerve néhány repülőtéri résidő feladásához kötötte a csomag támogatását, amely csökkenti a Lufthansa jelenlétét két fő gyűjtő-elosztó központjában, Münchenben és Frankfurtban. A pontos gazdasági hatásokat egyelőre nem tudták értékelni, ezért napolták el a döntést. A közleményben a Lufthansa leszögezte: a német állam csomagja az egyetlen megoldás a cég fizetőképességének fenntartására.

  • A Ryanairnek sem tetszik a mentőcsomag
A Ryanair – a legnagyobb európai fapados légitársaság – vezérigazgatója közölte, hogy az állami mentőcsomag a német légitársaság illegális támogatásának minősül. Hozzátette, hogy a Lufthansa kormányzati támogatása sokkal nehezebbé teszi más légitársaságok számára, hogy a németországi járatok piacán versenyezzenek. A vezérigazgató elmondta, hogy cége bírósághoz fordul a mentőcsomag miatt.

A kormány és a Lufthansa hétfői bejelentése szerint a német állam a koronavírus-járványban bajba került nagyvállalatok támogatására létrehozott gazdasági stabilizációs alapon (WFS) keresztül összesen 5,7 milliárd euró értékben csendestársként beszállna a vállalatba, valamint 300 millió euróért – részvényenként 2,56 euróért, azaz névértéken – 20 százalékos részesedést vásárolna a vállalatcsoportból. Emellett az állami fejlesztési bank (KfW) és más kereskedelmi bankok részvételével hároméves futamidőre 3 milliárd euró szindikált hitelkeretet nyitnak a Lufthansa számára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Duplázza a járatok számát a Lufthansa

Nem repülnek többet a Delta 777-es gépei

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »