Francia-kínai atomerőművet engedélyezhetnek Nagy-Britanniában a járvány leple alatt

A francia EDF Energy a kínai, állami hátterű China General Nuclear partnercéggel hivatalosan is benyújtotta engedélykérelmét a Sizewell C nevű kétreaktoros, 3,2 gigawatt teljesítményű  atomerőmű építésére a suffolki tengerparton, amely a beruházó állítása szerint hatmillió háztartást látna el árammal.

Az EDF ugyan a koronavírus-járvány miatt két hónappal elcsúsztatta a tervek beadását, de mivel Nagy-Britanniában még mindig szigorú korlátozások vannak érvényben és a hírekben eleve a koronavírussal kapcsolatos információk kapnak főszerepet, így a projekt ellenzői attól tartanak, hogy az ügy a jelen helyzetben nem kap elég figyelmet.

A francia energiaipari óriás elmondása szerint az építkezés óriási gazdasági lökést adna a környéknek, a munkálatok idején 25.000 embernek adnának munkát, továbbá ezer gyakornoki állással is terveznek, a működési fázisban pedig 900 állandó dolgozóra lenne szükség. A gazdasági hatásokon túl pedig azzal érvelnek, hogy az atomerőmű üzembe állításával évi több millió tonna szén-dioxid kibocsátása lenne elkerülhető.

Vannak azért gondok is

Az atomerőmű építését a környezetvédők természetesen ellenzik, féltve a környék állatvilágát és vízkészleteit, de nem ez az egyetlen probléma a projekttel. Ahogy minden atomerőműnél, itt is gondot jelent a nukleáris hulladék tárolása, melyet az EDF a már most is erózióval küzdő suffolki tengerparton képzelne el.

Egy helyi kampánycsoport szerint ez egy “rossz projekt egy rossz helyen”. Felhívják a figyelmet arra, hogy a beruházás nemcsak a környék turizmusát és partvonalát tenné tönkre, hanem más, valóban zöld energiaberuházásoktól szívja el a pénzügyi forrásokat, amelyek az energiaellátás tényleges reformját szolgálnák.

A Sizewell C ráadásul a hírhedt, Somersetben épülő Hinkley Point C atomerőmű közeli másolata lenne. Ez az atomerőmű szintén az EDF beruházásában épül, és a franciák szerint azzal, hogy egy replikát építenek, jelentősen csökkenthetőek a költségek és a kockázatok.

A Hinkley Point C-vel való rokonság azonban nem túl jó ómen. Ez (lenne) az Egyesült Királyság első új atomerőműve 1995 óta de az építkezés jelenleg nyolc éves (!) csúszásban van, a beruházási költségek pedig teljesen elszálltak, most már a korábbi költségvetés duplájával, azaz 22,5 milliárd fontos költséggel számolnak, úgy, hogy a várható átadás 2025-re tolódott, azaz még mindig nem mondható túl közelinek.

A tervezési folyamat várhatóan 18 hónapig tart majd, a kormány pedig ezután dönt arról, hogy folytassák-e a projektet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Independent

Friss hírek