Mostantól Szlovéniába is mehetnek a turisták

Szlovénia keddtől fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, beleértve azokat a turistákat is, akik idegenforgalmi célokból látogatnak oda, feltéve, ha szállásfoglalásról szóló igazolást tudnak felmutatni a határon – derült ki a válságkabinet keddi sajtótájékoztatóján.

A rendelet szerint, amelyet a kormány hétfőn késő este fogadott el és kedden lépett érvénybe, azok a schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt – azaz nem kell 14 napra karanténba vonulniuk -, akik üzleti, illetve más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy Szlovéniában rendelkeznek ingatlannal. A korlátozások feloldása nem csak a közúti, hanem a légi- és vízi közlekedésre is vonatkozik.

Az enyhítések emellett a határ menti ingázókra, a nemzetközi fuvarozókra és azokra a mezőgazdasági vállalkozókra is vonatkoznak, akik a szlovén határ mindkét oldalán rendelkeznek ingatlannal vagy művelnek földeket. A karantén alól kivonhatják magukat továbbá azok az uniós állampolgárok, akik oktatási vagy egészségügyi célokból érkeznek az országba – ilyenek a hallgatók, a tanárok és a kutatók, valamint az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők.

Azoknak sem kell karanténba vonulniuk, akik egy napra – például temetésre vagy családlátogatásra – érkeznek az országba.

Szlovéniába eddig ilyen feltételek mellett csak a horvát állampolgárok utazhattak, miután a két ország erről korábban megállapodást kötött. A nem uniós állampolgároknak – ha nincs bejelentett lakcímük Szlovéniában – továbbra is karanténba kell vonulniuk. Ez alól mentességet kapnak azok a diplomaták, fuvarozók, valamint rokonaik temetésére vagy üzleti útra érkező- és átutazóban lévő személyek, akik még aznap elhagyják az országot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ljubljana a járvány enyhülésével – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, majd május közepén – az Európai Unióban elsőként – hivatalosan is bejelentette a koronavírus-járvány végét.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban nem nőtt, tehát 1469 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma és egy ember halt meg a Covid-19 betegség következtében – a járvány szlovéniai halálos áldozatainak száma ezzel 108-ra emelkedett. Az elmúlt egy hétben a napi új fertőzöttek és a halálesetek száma egy és nulla között váltakozott.

Bár a szomszédos Horvátország nem hirdette ki hivatalosan a járvány végét, két hete fokozatosan újranyitotta határait, s a hétvégén a turistaszezon is elindult a horvát tengerparton.

Szlovéniához hasonlóan a járvány itt is alábbhagyott. A legfrissebb információk szerint az elmúlt egy napban nem nőtt – 2244 maradt – az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, s Horvátországban is csak egy ember halt meg a betegség következtében.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »