Nem biztos, hogy jó ötlet volt Franciaországban a karantén feloldása

Huszonöt új gócpontot tártak fel az egészségügyi hatóságok Franciaországban a koronavírus-járvány miatt nyolc hétig tartó szigorú kijárási korlátozások múlt hét eleji feloldása óta – közölte Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Journal du Dimanche (JDD) című vasárnap megjelenő lapban.

A gócpontok között legalább két vágóhíd is szerepel, s mindkettő a kevésbé veszélyeztetett, zölddel megjelölt övezetben található. A Bretagne-ban található Mené településen működő vágóhídon hat, míg az Orléans közelében található Fleury-les-Aubrais vágóhídján 34 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 nevű új koronavírust szombaton.

A JDD arra emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban, Németországban, Spanyolországban, Írországban, Brazíliában és Kanadában is több vágóhídon megjelent a koronavírus, aminek több oka is lehet: egyebek mellett a távolságtartás és a maszkviselés betartatásának nehézsége, valamint a hűtött levegő.

A francia egészségügyi miniszter szerint az Európában bevezetett egyik legszigorúabb általános karantén múlt hét hétfői feloldásával életbe léptetett rendszer – amely a tömeges tesztelésen, a fertőzöttek elkülönítésén és a fertőzési láncolatok feltárásán és megtörésén alapul – működőképesnek bizonyult. A héten már napi 50 ezer tesztet végeztek a hatóságok (amelyeknek két százaléka bizonyult pozitívnak), jóllehet a kormány ígéretében előzetesen heti 700 ezer teszt szerepelt.

A tárcavezető szerint azonban a feloldás mérlegét csak két hét múlva lehet megvonni a kórházi ellátására szorulók csökkenő vagy emelkedő tendenciája alapján.

A kormány mindazonáltal nem titkoltan tart a járvány – még nyár előtti – második hullámától, miközben számos szakember ezt nem tartja valószínűnek.

A első hétvégén számos tengerpart megnyitott, de csak aktív tevékenység végzésére – sétálni, fürdőzni, sportolni és horgászni is lehet a társadalmi távolságtartás szabályainak betartása mellett -, a napozás vagy piknikezés viszont továbbra sem engedélyezett. A tengerpartokat azonban egyelőre csak a helyiek látogathatják, miután június 2-ig a franciák csak a lakóhelyük száz kilométeres körzetében mozoghatnak, a vendéglátóhelyek egyelőre országszerte zárva vannak, a gyülekezés pedig csak tíz főig engedélyezett.

https://www.instagram.com/p/CARGGnrhrcq/

A vírus még mindig aktívan jelen van

A francia egészségügyi minisztérium vasárnap esti tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában 483-an haltak meg koronavírus-fertőzés következtében, pedig az elmúlt héten már száz alá csökkent a napi halálozások száma.

Míg a kórházakból már csak 54 halálesetet jelentettek, az idősotthonokban és egyéb szociális intézményékben szombat óta 429-en hunytak el. Ezzel Franciaországban 28 108-ra emelkedett a Covid-19 betegség áldozatainak száma. Közülük 17 466-an kórházban, 10 642-en pedig idősotthonokban haltak meg. A kórházakban ápoltak száma ugyanakkor 71-gyel csökkent; jelenleg 19 361 fertőzöttet ápolnak kórházban, de még vasárnap is 152 új betegfelvétel történt. Intenzív osztályon 2087 súlyos beteg fekszik, számuk 45-tel csökkent az elmúlt 24 órában. A tárca azt is hangsúlyozta közleményében, hogy a járvány kezdete óta kórházba kerültek közül már 61 213-an távoztak gyógyultan.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek