Újra tüntetnek Hongkongban

Ezrek vonultak utcára vasárnap Hongkongban, hogy tiltakozzanak a pekingi kormányzat által tervezett nemzetbiztonsági törvény ellen – tudósított internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A különleges közigazgatási státusszal bíró város vásárlónegyedében tartott demonstráció feloszlatására a rendőrség könnygázt, paprikasprayt, valamint vízágyút is bevetett. Tam Tak-chi demokratapárti politikust a rendőrök pár perccel a helyszínen tartott beszéde megkezdése után őrizetbe vették, amiért engedély nélküli gyülekezést vezet. Tam azzal védekezett, hogy „egészségügyi tájékoztatást” tart, amit nem tiltanak a városban jelenleg érvényben lévő, a nyolcfősnél nagyobb gyülekezést tiltó járványellenes óvintézkedések. A helyszínen lévő ápolók jelenlétét hozta fel bizonyítékul, hogy beszéde nem ütközik a szabályokba.

A hongkongi rendőrség a tiltakozó akció kezdete előtt Facebook-oldalán tett közzé felhívást, amelyben arra szólította fel a hongkongiakat, hogy ne vegyenek részt engedély nélküli gyülekezésben. Közölték: elegendő számú rendőrt helyeztek készenlétbe ahhoz, hogy megtehessék a szükséges lépéseket, és őrizetbe vegyék a szabálysértőket.

https://www.instagram.com/p/CAkFklLHqTk/

A rendőrség beszámolója szerint legalább 120 embert vettek őrizetbe engedély nélküli gyülekezés, illetve erőszakos cselekmények miatt délután fél 5-ig. Egyes tiltakozók különböző tárgyakkal torlaszoltak el forgalmas utakat, míg mások transzparenst tartottak fel, melyen az a felirat szerepelt: „az ég leszámol majd a Kínai Kommunista Párttal”. Voltak tüntetők, akik amerikai zászlókat lobogtattak.

A demonstrációt két nappal azt követően tartották a városban, hogy a kínai parlament Pekingben zajló ülésszakán bemutatták a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, „felforgatónak” minősített cselekményeket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az új törvény a hongkongi kormányzat számára előírná, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban. A törvénytervezetet várhatóan május 28-án fogadja el a kínai parlament, megkerülve a hongkongi törvényhozást.

A hongkongi kormányzat 2003-ban arra kényszerült, hogy félretegyen egy nemzetbiztonsági törvénytervezetet, miután becslések szerint mintegy félmillióan vonultak utcára a városban, hogy tiltakozzanak ellene. Hongkongi ellenzéki politikusok szerint a pénteken ismertetett törvénytervezet egyoldalú bevezetésének terve azt jelentené, hogy Peking a Hongkong nagyfokú autonómiáját garantáló „egy ország, két rendszer” elve helyett az „egy ország, egy rendszer” elvét alkalmazza.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »