Június közepéig zárva marad a kanadai-amerikai határ

Donald Trump elnök egy, a Fehér Házban tartott rendezvényen, újságírói kérdésre válaszolva erősítette meg Justin Trudeau kanadai kormányfő kedd reggeli bejelentését, amely szerint várhatóan június 21-ig zárva marad az Egyesült Államok és Kanada határa.

Az amerikai elnök hozzáfűzte, hogy természetesen mindkét ország kívánatosnak tartja a határok megnyitását a járványhelyzet javulása után.   Az Egyesült Államok és Kanada határai jelenleg sem átjárhatatlanok, de csakis a kereskedelmi árut szállítók és a nélkülözhetetlen munkát végzők, például amerikai kórházakban dolgozó kanadaiak léphetik át.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a szokásos napi sajtóértekezletén közölte: mivel a Hősök Napjának megünneplése fontos amerikai hagyomány, ezért az államban engedélyezik a tíz főnél nem több résztvevővel megrendezett ünnepségeket. A Hősök Napja május 25-én lesz, s ekkor valamennyi, háborúkban elesett katonára emlékeznek az amerikaiak.

A kormányzó közölte, hogy az általa irányított államban hétfőn “legalább 105 ember” halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19-betegségben. de a korábbiaknál kevesebb a kórházba szállítottak és a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is. Elmondta továbbá, hogy naponta mintegy 300 új, Covid-19-es beteget diagnosztizálnak. Úgy ítélte meg azonban, hogy New York fővárosában, Albanyban és a környékén, valamint az állam keleti és középső megyéiben már szerdán újraindulhat az élet.

Cuomo nem kívánt válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek az állam idősotthonaiban történteket és a felelősség ügyét feszegették. New Yorkban az Egyesült Államok többi tagállamához képest kiugróan magas volt az idősotthonokban és az elfekvő intézményekben koronavírusos fertőzésben elhunytak száma.

A kormányzó már korábban elismerte, hogy tévedett, amikor rendeleti úton tette kötelezővé ezeknek az intézményeknek a kórházból elbocsátott, de még nem gyógyult, csak lábadozó Covid-19-es betegek befogadását. A felelősség kérdéséről még vasárnap kifejtette, hogy senkit nem szabad felelősségre vonni az idősotthonokban történt halálesetekért. A sérülékeny és az idős emberek “mindig meg fognak halni ettől a vírustól” – mondta, hozzáfűzve, hogy “nem tudunk mindenkit életben tartani”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »