Országos kijárási tilalom jön Törökországban

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Isztambulban bejelentette, hogy Törökországban május 23-tól 26-ig, a muszlim szent böjti hónapot, a ramadánt lezáró ünnepet is magába foglaló országos kijárási tilalom lesz a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében.

Általánosságban az ünnep arab elnevezése, az íd al-fitr terjedt el, de Törökországban „ramadán ünnepnek” (Ramazan Bayrami) vagy ritkábban cukorünnepnek (Seker Bayrami) hívják. A jeles napokon az idősebb családtagoknál sereglik össze a széles rokonság, éljenek bármily távol is egymástól. A háromnapos ünnep 24-én, vasárnap kezdődik, míg a lakhelyelhagyási korlátozás már szombaton, ami összhangban áll a legnépesebb török városokban immár hetek óta érvényben lévő hétvégi kijárási tilalmakkal.

A török államfő a kormányzat videokapcsolaton keresztül tartott ülését követő beszédében egyúttal közölte: döntést hoztak az idei tanév lezárásáról is, így az iskolai oktatás már csak szeptembertől indul újra.

Erdogan egyúttal jelezte azt is, hogy május 29-től egyes mecsetekben bizonyos feltételekkel ismét lehet majd közösségi imádkozásokat tartani, bár a napi ötből csak kettőt.

https://www.instagram.com/p/CAVHkvbnLez/

Az elnök beszéde után Fahrettin Koca egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján tudatta a járvánnyal kapcsolatos hétfői mutatókat. A megosztott táblázatból kiderült, hogy az elmúlt 24 órában 1158  embernél diagnosztizálták az új koronavírust, ami 210-zel kevesebb, mint vasárnap. A fertőzöttek száma ezzel – a világon kilencedikként – átlépte a 150 ezret, egészen pontosan 150 593-ra nőtt. A kis-ázsiai országban legutóbb március 26-án volt ilyen „alacsony” a napi új esetek száma, amely április 11-én egyszer még 5000 fölé is ugrott. A járvány halálos áldozatainak száma hétfőn 31-gyel 4171-re emelkedett, ami pedig március 29-e óta a legkedvezőbb érték, és 13-mal kevesebb az előző napi adatnál. A halálozások csúcspontja április 19-én volt, akkor 127 ember vesztette életét. Az intenzív osztályon fekvők és a lélegeztetőgépre szorulók száma szintén tovább mérséklődött, előbbi most 914-ről 903-ra, utóbbi 468-ról 463-ra csökkent. A gyógyultnak minősítettek száma 1615-tel 111 577-re nőtt, így a gyógyultak teszik ki az összes eset mintegy 74 százalékát.

A 83 milliós országban a kórokozó hivatalos, március 11-ei megjelenése óta több mint 1,65 millió vírustesztet végeztek el.

Törökország két hete lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a „kontrollált társadalmi élet” nevet viseli. Az enyhítések értelmében a 65 évnél idősebbek és a 20 évnél fiatalabbak – akikre állandó jellegű kijárási tilalom vonatkozott – hetente néhány órára már kimozdulhatnak otthonaikból, valamint újranyithattak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, továbbá a borbélyok, a fodrászatok, illetve a szépségszalonok. A hatóságok mindemellett megnyitottak 16-ot a személyforgalom előtt korábban lezárt 31 tartományból, beleértve a külföldi turisták körében is népszerű Antalyát, Muglát és Aydint, de – többek között – Isztambul, Ankara és Izmir zárva maradt. A fennmaradó 15 tartományban legalább május végéig a hétvégékre elrendelt kijárási tilalom is érvényben van. A közösségi élet és a távolsági közlekedés országszerte még mindig szinte teljesen korlátozott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »