Visszaszorulóban a járvány Európában, folytatódik az óvatos újranyitás

Bár az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma átlépte a 4 milliót, a gyógyultak száma is 1,5 millióhoz közelít. Több európai országban lecsengőben van a járvány – március közepi adatokat mérnek -, ezért a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon.

Spanyolországban a hét minden napján több mint kétezerrel nőtt azok száma, akik meggyógyultak az új koronavírus okozta fertőzésből – tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap.

A dél-európai országban kilenc héttel ezelőtt vezették be a szigorú korlátozásokkal járó szükségállapotot, bezártak az iskolák, néhány kivétellel az üzletek többsége, és az utcák is elnéptelenedtek. A spanyol kormány két hete kezdett apránként enyhíteni az óvintézkedéseken:

  • először a gyereknek engedélyezték szabadtéri sétákat, majd az egész lakosság számára, korosztályonként külön idősávban;
  • múlt hét hétfőtől előzetes bejelentkezéssel már a szépségszalonok és a kisebb üzletek is fogadhatnak ügyfeleket, valamint az éttermek is kinyithatnak, hogy elvitelre készítsenek ételt;
  • most hétfőtől az ország legnagyobb közigazgatási egységének számító 17 autonóm közösségből 11, valamint a két észak-afrikai exklávé tovább enyhíthet a járványügyi korlátozásokon, és a védekezés következő szintjére, egyes fázisba léphet – ezeken a területeken korlátozott létszámmal, de kinyithatnak egyebek mellett a vendéglátóhelyek teraszai, a kulturális intézmények és vallási helyszínek, továbbá a családok, barátok ismét meglátogathatják egymást otthonukban, illetve az egy autóban utazók számát sem szűkítik;
  • újra fogadhatnak szállóvendégeket a hotelek, habár közös használatú helyiségeiket zárva kell tartaniuk.

A lehetőséggel a szállodák többsége nem fog élni – nyilatkozta a spanyol szállodák és turisztikai szálláshelyek szövetségének (Cehat) főtitkára az EFE spanyol hírügynökségnek. Ramón Estalella szerint ha nincs vendég, nem éri meg kinyitni, és amíg az utazási, illetve határkorlátozások érvényben vannak, addig nem lesznek turisták sem bel-, sem külföldről.

A dél-európai országnak több mint nyolcezer kilométeres tengeri partszakasza van, több mint 3500 ezer stranddal. Az érintett önkormányzatok már dolgoznak azokon a biztonsági megoldásokon, amelyek lehetővé tehetik a mielőbbi nyitást. A valenciai Cullerában például az úszómesterekre bíznák az előírt két méteres távolság betartásának ellenőrzését a strandolók között, ugyanerre a célra az andalúziai Fuengirolában érzékelőket szerelnének fel. A mallorcai Alcudiában létszámkorlátozást vezetnének be, a katalán Lloret de Marban ezt megtoldanák még korcsoportonkénti idősávokkal is.

Spanyolország a múlt évben több mint 83 millió turistát fogadott, számuk az évek óta tartó töretlen növekedés után idén márciusban, a koronavírus-járvány kezdetén több mint 64 százalékkal csökkent.

Horvátország fokozatosan újranyitja határait

Horvátország vasárnaptól fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba – derült ki a válságstáb vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A rendelet szerint azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, aki rendelkeznek Horvátországban ingatlannal vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt. Amennyiben más, nem előrelátható személyes okok miatt utaznának Horvátországba, azt megelőzően beutazási engedélyt kell kérvényezniük az [email protected] email-címen. Ugyanez vonatkozik az üzleti utakra is. Amennyiben az illető rendelkezik meghívóval, átlépheti a határt, ellenkező esetben itt is kérvényezni kell a belépést.

Az országban tartózkodáshoz nem kell az egészségügyi állapotra vonatkozó igazolás, illetve negatív Covid-19 teszt, ugyanakkor be kell tartani a közegészségügyi intézet ajánlásait, mint a társasági érintkezés szabályait és a szigorú higiéniai feltételeket. Amennyiben a Horvátországban tartózkodás alatt valakinél jelentkeznek a Covid-19 betegség tipikus tünetei, az illető nem hagyhatja el ideiglenes lakhelyét, és azt jeleznie kell a helyi járványügyi hatóságoknak.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Lassan Olaszország is fellélegezhet

Olaszországban negyedére esett vissza a Covid-19 fertőzés miatt intenzív osztályon kezeltek száma a tetőzés időszakához képest, valamint folyamatosan csökken a halottak napi száma a polgári védelmi hatóság vasárnap esti adatai szerint. Giuseppe Conte kormányfő kijelentette, hogy az olaszok készülhetnek a nyaralásra.

„A számok rohamosan csökkennek, az intenzív osztályok kiürülnek, a vírus távozóban van, mégpedig gyors tempóban, mi pedig szívesen tessékeljük az ajtóhoz” – nyilatkozott Guido Silvestri olasz virológus. Más olasz szakértők szerint nem a vírus távozik; az adatok az óvintézkedések eredményességét bizonyítják. Megjegyezték, hogy az első hetekhez képest az olasz egészségügy is gyorsabban reagál, vagyis a betegek már nem érik el a súlyos, intenzív kezelést igénylő állapotot, helyette otthoni karanténban képesek őket ellátni.

Giuseppe Conte római kormányfő a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban arról biztosította az olaszokat, hogy a nyári forróságban nem kell szabadságukat majd a „balkonokon tölteni”. „Olaszország elmehet nyaralni a tengerre, a hegyekbe vagy a művészeti városokba” – mondta. Megjegyezte azonban, hogy nyaralás közben új szabályokat kell követni az óvatosság jegyében. Az idegenforgalmi ágazat adatai szerint márciusban 81 millió turistát veszítettek el.

Liguria tartomány bejelentette, hogy május 18-tól megnyitják a strandokat. A kormány hétfőn egyeztet a tartományokkal a kereskedelem, a vendéglátás, a strandok országos szintű beindításáról. A tervben szerepel a július 31-ig érvényes veszélyhelyzet további hat hónappal való meghosszabbítása is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Franciaországban is javul a helyzet, de még nem lehet fellélegezni

Franciaországban az elmúlt 24 órában hetvenen veszítették életüket a koronavírus-járvány miatt, ilyen alacsony napi halálozásra a március 17-én kezdődött általános karantén kezdete óta nem volt példa – közölte vasárnap este a francia egészségügyi minisztérium néhány órával a kijárási korlátozások fokozatos feloldásának éjfélkor esedékes megkezdése előtt.

„Erőfeszítéseink sikeresnek bizonyultak a karantén alatt, amely több tízezer életet mentett meg” – hangsúlyozta a tárca, amely arra is figyelmeztetett, hogy a vírus még mindig aktívan terjed Franciaországban. Erre utal, hogy két délnyugat-franciaországi megyében újabb gócpontokat találtak a hétvégén: Dordogne-ban egy temetés utáni családi rendezvény résztvevőinél mutatták ki a vírust, míg Vienne megyében egy, a hétfői iskolanyitásra készülő értekezleten megjelentek betegedtek meg. „Ez jól mutatja, hogy mit nem szeretnék a következő hetekben látni: családi találkozókat, szomszédolásokat” – jelezte Frédéric Périssat, Dordogne megye prefektusa.

A franciák hétfőtől már igazolás nélkül is kimehetnek az utcára, és a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben szabadon mozoghatnak, azon túl viszont csak halaszthatatlan ügyben és igazolással mehetnek. A boltok kinyithatnak, de Párizsban a bevásárlóközpontok egyelőre határozatlan ideig zárva maradnak, és a vendéglátóipari egységek, mozik, színházak, nagyobb múzeumok, sportlétesítmények sem látogathatók még.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A kormány továbbra is az otthoni munkavégzést ajánlja azoknak, akik számára megoldható, de a kereskedelem beindulása miatt úgy számol, hogy hétfőtől 875 ezren kezdhetnek újra munkába állni mintegy 400 ezer kis- és középvállalkozásnál.

Az egészségügyi hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy hétfőtől mindenkinek egyéni felelőssége, hogy a vírus ne kapjon új erőre, ezért a társadalmi távolságtartás és minden egyéb előírás betartására kérték a franciákat.

A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken és a legtöbb nyilvános helyen kötelező, de Párizsban a csúcsforgalmi időben csak munkáltatói igazolással lehet metróra, buszra vagy villamosra felszállni. Az állam hétfő reggel 10 millió maszk szétosztását kezdte meg a tömegközlekedésben.

A briteknél is beindul az élet

Nagy-Britanniában is elkezdődhet a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítése, de a folyamat nagyon fokozatos lesz, és az enyhítési lépések feltétele az, hogy folyamatosan javuljanak a járványügyi mutatók – mondta vasárnap este a brit miniszterelnök.

Boris Johnson a Downing Streetről közvetített televíziós beszédében közölte: hétfőtől visszatérhetnek munkahelyükre azok, akiknek munkavégzése otthonról nem megoldható. Johnson az építőipari és a feldolgozóipari munkavállalókat említette azok között, akikre ez az enyhítés kiterjed, de közölte: a kormány mindenkit arra buzdít, hogy ne tömegközlekedési eszközökkel, hanem autóval, illetve ha lehetséges, gyalog vagy kerékpárral menjenek munkába.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy szerdától már nemcsak naponta egy rövid testmozgás céljából, hanem korlátlanul lehet a szabadban tartózkodni, lehet napozni, sportolni a parkokban, sőt autós kirándulásokat is lehet tenni, de együtt továbbra is csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak közterületen.

Johnson részletek nélkül közölte ugyanakkor azt is, hogy hamarosan karanténszabályok lépnek érvénybe azokra vonatkozóan, akik repülőgéppel érkeznek Nagy-Britanniába. Ezt a tervet azzal indokolta, hogy meg kell akadályozni a fertőzés újbóli behurcolását külföldről, különös tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniában a fertőződési ráta már jelentősen csökkent. A Downing Street vasárnap este kiadott közleményéből mindazonáltal arra lehet következtetni, hogy ez a karanténintézkedés nem lesz teljes körű.

A miniszterelnök mindemellett közölte: a kormány úgy ítéli meg, hogy legkorábban június 1-től szakaszosan hozzá lehet kezdeni a boltok megnyitásához, és az általános iskolai alsó tagozatok egyes évfolyamainak diákjai is visszatérhetnek az iskolákba. Ezután, legkorábban júliusig remélhetőleg meg lehet kezdeni egyes vendéglátóhelyek újranyitását is, de csak akkor, ha a járványügyi mutatók ezt lehetővé teszik.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek