Soha nem csökkent még ekkorát a gazdasági aktivitás az euróövezetben

Korábban soha nem tapasztalt mértékben esett vissza áprilisban az euróövezeti gazdasági teljesítmény a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

Áprilisban az euróövezeti gazdasági aktivitás mérőszáma, a kompozit beszerzési menedzser-index (BMI) végleges értéke a felmérések történetében a legalacsonyabb szintre, 13,6 pontra zuhant a márciusi 29,7 pontról. A mutató által elért érték és az előző havihoz képest bekövetkezett esés mértéke egyaránt negatív rekordnak számít a felmérések közel 22 éves történetében.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig bővülésének mértékét számszerűsíti.

A kompozit BMI mindkét összetevője – a szolgáltatóipari és a feldolgozóipari index egyaránt mélységi rekordot döntött. A szolgáltatóipari BMI szerdán publikált végleges értéke 12,0 pont lett, magasabb a 11,7 pontos előzetes értéknél, de lényegesen kisebb a márciusi 26,4 pontnál.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzési menedzser-indexének (BMI) már hétfőn publikált végleges áprilisi értéke az előzetes 33,6 pontnál is alacsonyabbra, 33,4 pontra zuhant a márciusi 44,5 pontról.

A nagyobb euróövezeti gazdaságok kompozit BMI mutatója is rekordmélységbe zuhant áprilisban. A legalacsonyabb a spanyolországi lett, ahol 10 alá, 9,2 pontra esett a mutató, az olasz érték 10,9 pont, a francia 11,1 pont, a német 17,4 pont lett.

„A vizsgált országok mindegyikében soha nem látott mértékben esett vissza a gazdasági aktivitás áprilisban” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS vezető közgazdásza. Megjegyezte, hogy a járványvédelmi korlátozások miatt lehetett számítani a gazdasági teljesítmény csökkenésére, de annak mértéke még ezzel együtt is „sokkoló mértékűnek” bizonyult.

Az áprilisi felmérésben feltárt gazdasági mutatók 7,5 százalékos negyedéves GDP-csökkenéssel vannak összhangban, ami messze meghaladja a globális gazdasági és pénzügyi válság során tapasztalt mértéket. A munkahelyvesztés is soha nem tapasztalt mértéket öltött – tette hozzá.

„A fertőzési hullám ellaposodásával és a korlátozások fokozatos feloldásával párhuzamosan a legtöbb gazdasági ágazatban megindul a termelés és a kereslet növekedése, mivel azonban a kormányoknak a gazdaság újraindítása és egy második fertőzési hullám megelőzése között kell lavírozniuk, a javulás csak vontatott ütemben fog tudni haladni” – fejtette ki Chris Williamson, hozzátéve, hogy a mutatók szám szerinti javulására legfeljebb az év második felében lehet számítani, addig legfeljebb a csökkenés ütemének a mérséklődése várható, a kiesett termelési érték pótlása pedig szerinte „még évekbe telhet”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »