A brit gazdaságot sem kíméli a koronavírus

Londoni pénzügyi elemzők friss előrejelzése szerint tíz százaléknál nagyobb mértékben zuhanhat az idén a brit hazai össztermék (GDP) az új típusú koronavírus okozta járvány gazdasági sokkja miatt. Az új prognózisok a világgazdaság egészében is mély recessziót valószínűsítenek.

A brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőintézetként működő szervezet, az Office for Budget Responsibility (OBR) kedden bemutatott 23 oldalas tanulmányában közölte: modellszámításai szerint a brit GDP-érték a második negyedévben 35 százalékkal zuhan az első három hónap teljesítményével összevetve, a munkanélküliségi ráta pedig a jelenlegi 3,9 százalékról 10 százalékra növekszik. Az OBR ezt a forgatókönyvet arra a feltételezésre alapozta, hogy a Covid-19 járvány megfékezését célzó nagy-britanniai korlátozások három hónapig maradnak érvényben.

Az előrejelzés szerint a brit gazdaságban az év második felében már meredek ívű fellendülés kezdődik, de az összeomlásszerű második negyedévi GDP-zuhanás miatt 2020 egészében így is 13 százalékkal esik a brit hazai össztermék. Az OBR hangsúlyozza, hogy ilyen mértékű éves visszaesést a múlt század két világháborújának idején sem mértek a brit gazdaságban.

A cég várakozása szerint ebben a környezetben a GDP-arányos brit államháztartási hiány a 2020-2021-es pénzügyi évben 14 százalékra emelkedik. Ilyen magas deficitre szintén nem volt példa a második világháború óta, és a 2008-2009-es recessziós év költségvetési deficitje sem érte el ezt a szintet – áll az OBR keddi előrejelzésében.

A ház azt valószínűsíti, hogy a zuhanó GDP-érték és a növekvő hiány közepette a GDP-arányos nettó brit államadósság-ráta a pénzügyi év egy szakaszában, időlegesen meghaladja a 100 százalékot, de az év végéig 94,6 százalékra süllyed vissza, ahogy elindul a gazdaság kilábalása. Az OBR ugyanakkor megjegyzi, hogy az idei pénzügyi év költségvetése – amely a Covid-19 járvány kitörése előtt készült – 77 százalékos GDP-arányos államadósság-rátát irányzott elő.

Más nagy londoni házak a világgazdaság egészére is egyre borúlátóbb előrejelzéseket állítanak össze. Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző műhely, az Oxford Economics kedden bemutatott, felülvizsgált prognózisában közölte: modellszámításai azt mutatják, hogy a világgazdasági szintű GDP-érték 2020 első felében 7 százalékot megközelítő mértékben – azaz  a 2008-2009-es globális pénzügyi válság idején mért összehasonlítható időtávlatú visszaesésnek csaknem a kétszeresével – zuhan.

A ház szerint ez azt jelenti, hogy a globális hazai össztermék az idei év egészében 2,8 százalékkal esik vissza. Az Oxford Economics londoni elemzői kiemelik, hogy ez a 2009-ben mértnél sokkal mélyebb globális recesszió lenne, akkor ugyanis 1,1 százalékkal csökkent a világgazdaság GDP-értéke.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek