Nagyon fáj az USA-nak az olcsó olaj, fenyegetőzni kezdtek

Mintegy 50 amerikai republikánus képviselő levélben sürgette Szaúd-Arábiát olajkitermelése csökkentésére. A Mohamed bin Szalmán herceghez, a szaúdi trónörököshöz címzett szerdai levélben a képviselők az olajpiac stabilizálását sürgették, azzal fenyegetve Rijádot, hogy amennyiben nem lép, veszélybe sodorja az amerikai-szaúdi gazdasági és katonai együttműködést is.

A világ legnagyobb olajexportáló országait tömörítő OPEC+ csoport a tervek szerint ma tartja videokonferenciáját az esetleges termeléscsökkentésről.

„Ha a királyság nem lép tisztességesen annak érdekében, hogy fordítson ezen a mesterségesen létrehozott energiaválságon, akkor arra fogjuk bátorítani az Egyesült Államok kormányzatát, hogy tegyen megfelelő lépéseket” – olvasható az amerikai sajtóban is megjelent levélben.

Republikánus szenátorok még kedden törvényjavaslatot is benyújtottak, amelyben az amerikai védelmi rendszerek (Patriot rakéták és a THAAD védelmi rendszer), továbbá az amerikai csapatok Szaúd-Arábiából történő kivonását szorgalmazzák abban az esetben, ha Rijád nem hajlandó csökkenteni olajkitermelését. A javaslat sorsa azonban bizonytalan, részben mert a kongresszus április 20-ig nem ülésezik, részben pedig mert nem valamennyi republikánus szenátor támogatja az elképzelést.

James Inhofe, az Egyesült Államok egyik olajtermelő tagállama, Oklahoma szenátora például azt nyilatkozta, hogy inkább úgy szeretne nyomást gyakorolni Szaúd-Arábiára és Oroszországra is, hogy a kereskedelmi minisztériumot rábírja annak kivizsgálására, vajon a két ország nem ömlesztett-e dömpingáron nyersolajat a globális piacra.

Szaúd-Arábia és Oroszország egyelőre egymást hibáztatja az olajár elmúlt hetekben tapasztalt zuhanásáért, ami azt követően jelentkezett, hogy március 6-án Oroszország és Szaúd-Arábia nem volt képes megegyezni a nagy olajexportáló országok kitermelését korlátozó megállapodás meghosszabbításának feltételeitől. Az alacsony olajárak ugyanakkor az amerikai palaolaj-termelőket sújtják a leginkább, mert a jelenlegi árakon nem tudnak nyereségesen üzemelni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Éppen ezért a jelenlegi helyzet várhatóan nem marad fenn sokáig, Donald Trump még múlt héten közölte Twitteren, hogy beszélt Mohamed bin Szalmán herceggel, a szaúdi trónörökössel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. Úgy fogalmazott, hogy várakozásai szerint Oroszország és Szaúd-Arábia 10-15 millió hordóval csökkenti az olajkitermelést, mivel mindkét ország jelezte, kész megállapodásra jutni.

A hírre hatalmasat ugrott az olaj, a Brent olajfajta a 25 dollár alatti mélypontjáról 35 dollárig jutott és jelenleg is e szint közelében, 34 dollár alatt folyik a kereskedés.

Később azt is felvetette, hogy amennyiben mégsem jönne össze a termeléscsökkentési megállapodás, akkor vámot vetne ki az importált szaúdi olajra – ennek az intézkedésnek azonban inkább csak üzenetértéke van, mivel az USA gyakorlatilag nem importál olajat Szaúd-Arábiából. Olajkeresletét a hazai kitermelésből és Kanadából származó importból fedezi.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »