Most a járvány miatt zártak be az olasz kikötők

Az olaszországi kikötők nem biztosítanak megfelelő egészségbiztonsági körülményeket a migránsokkal érkező civilhajók fogadására az olasz kormány szerdán közzétett új rendelete szerint, amely az új koronavírus-járvány miatt véget vetett a korábban követett nyitott kikötők politikának.

A belügyminisztérium, külügyminisztérium, a közlekedési-infrastrukturális minisztérium, valamint az egészségügyi tárca közös rendelkezése az Alan Kurdi nevű hajónak válaszolt, amely 145 személlyel a fedélzetén kikötési engedélyt kért Rómától. A Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) hajója Líbiánál vette fedélzetére a migránscsoportot, majd elindult az olaszországi partok felé. A hajó még nem érkezett meg olasz felségvizekre.

A minisztériumok azzal indokolták a kikötés megtagadását, hogy jelenleg az olaszországi kikötők nem számítanak biztonságosnak. A rendelkezés hangsúlyozza, hogy a járvány teremtette egészségügyi vészhelyzet miatt nem garantált a Hamburgi Egyezmény előírta fuvarozási és kikötési biztonság.

Ugyanerre hivatkozva korábban az olasz és külföldi turistahajók előtt is lezárták az olaszországi kikötőket.

A római minisztériumok a német kormány közbelépését szorgalmazták a Németországban bejegyzett szervezet és a német felségjelzésű hajó kikötésének megoldására. Az Alan Kurdi kikötési engedélyt kért a szicíliai Pozzallo polgármesterétől is, aki a múltban többször felajánlotta a migránshajók befogadását – most azonban Roberto Ammatuna hangsúlyozta, hogy Pozzallo a jelenlegi egészségügyi vészhelyzetben ezt nem engedheti meg magának, mivel a város saját egészségvédelmét helyezi minden elé.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) szeptemberben alakult közös kormánya nem törölte el a korábbi belügyminiszter Matteo Salvini migrációs törvényeit, amelyek lezárták az olaszországi kikötőket az illegálisnak tartott migránsoknak tartott civilhajók előtt, de a gyakorlatban az új kormány megnyitotta a kikötőket az NGO-hajók előtt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A kikötők mostani ismételt lezárása ellen a PD baloldali szárnya és más baloldali pártok is tiltakoztak. Matteo Orfini PD-politikus elfogadhatatlannak nevezte a kikötők lezárását az NGO-hajók előtt, ami szerinte „Salvini idejére vitte vissza Olaszországot”.

Év eleje óta mostanáig mintegy 3 ezer illegális bevándorló érkezett az olaszországi partokra a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett 550-hez képest, de a járvány az utóbbi hetekben jelentősen megfékezte az NGO-hajókon és a más módon érkező migránscsoportok érkezését is.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »