Friss hírek

Tönkreteszi az árnyékgazdaságban dolgozókat a koronavírus

Az IMF novemberi jelentése szerint az árnyékgazdaság  – azaz a feketén alkalmazott munkaerő használata – jelentős részt tesz ki sok európai ország gazdaságának működésében, a mérték 10%-tól egészen 40%-ig terjed. A jelenlegi válság során ez a szegmens nem részesül a kormányzati juttatásokból, így rengeteg ember marad pénz és bármiféle állami segítség nélkül.

Az IMF szerint Olaszországban 2016-ban – ekkor készült utoljára hivatalos becslés – 27,3% volt az árnyékgazdaság aránya, Görögországban ez az arány 30.2%-os volt, így az eurózónán belül Görögországban (volt) a legelterjedtebb a nem hivatalos munkavégzés igénybevétele.

A fejlődő országokban még ennél is magasabb a számok, az International Labour Organization (Nemzetközi Munkaügyi Szövetség) becslése szerint világszerte 2 milliárd ember dolgozik úgy, hogy nincs bejelentve és nem fizet adókat.

Az immár jelentős számú országban bevezetett kijárási korlátozások miatt a feketemunka teljességgel lehetetlenné vált. Az így dolgozó emberek túlnyomó részének pedig jó eséllyel nincs annyi megtakarítása, hogy hetekig bevétel nélkül megéljenek.

A teljes riport angol nyelven, a Reuters oldalán olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Újra Jemenben támadtak a brit Typhoon gépek

Ismét támadásokat intézett a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen. Felderítési adatok alapján sikerült azonosítani a jemeni Hodeida kikötőváros közelében, két helyszínen számos olyan épületet, amelyekben drónok földi irányító létesítményei működtek.

Read More »

2000 km-es hatótávval sokkol az új BYD

A Magyarországon éppen gyárat építő kínai BYD egy új hibrid hajtásláncot mutatott be, amellyel egy autó  képes több mint 2000 kilométert megtenni újratöltés vagy tankolás nélkül, fokozva az elektromos autózás területén zajló versenyt a Toyotával és a Volkswagen-csoporttal.

Read More »