Tönkreteszi az árnyékgazdaságban dolgozókat a koronavírus

Az IMF novemberi jelentése szerint az árnyékgazdaság  – azaz a feketén alkalmazott munkaerő használata – jelentős részt tesz ki sok európai ország gazdaságának működésében, a mérték 10%-tól egészen 40%-ig terjed. A jelenlegi válság során ez a szegmens nem részesül a kormányzati juttatásokból, így rengeteg ember marad pénz és bármiféle állami segítség nélkül.

Az IMF szerint Olaszországban 2016-ban – ekkor készült utoljára hivatalos becslés – 27,3% volt az árnyékgazdaság aránya, Görögországban ez az arány 30.2%-os volt, így az eurózónán belül Görögországban (volt) a legelterjedtebb a nem hivatalos munkavégzés igénybevétele.

A fejlődő országokban még ennél is magasabb a számok, az International Labour Organization (Nemzetközi Munkaügyi Szövetség) becslése szerint világszerte 2 milliárd ember dolgozik úgy, hogy nincs bejelentve és nem fizet adókat.

Az immár jelentős számú országban bevezetett kijárási korlátozások miatt a feketemunka teljességgel lehetetlenné vált. Az így dolgozó emberek túlnyomó részének pedig jó eséllyel nincs annyi megtakarítása, hogy hetekig bevétel nélkül megéljenek.

A teljes riport angol nyelven, a Reuters oldalán olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »