Kínában lassan újraindul az élet

Bevásárlóközpontok és üzletek nyithattak ki hétfőn a közép-kínai Vuhanban, ahonnan az új koronavírus a múlt év végén terjedni kezdett; miután az egyre kedvezőbb járványügyi adatoknak köszönhetően a helyi kormányzat fokozatosan enyhíti a kór megfékezésére életbe léptetett, szigorú óvintézkedéseket.

Vuhanból hétfőn már hatodik napja nem jelentettek egyetlen újabb fertőzöttet sem. A január 23-án vesztegzár alá helyezett városban a hét végén újraindulhatott a földalatti- és vasúti közlekedés, valamint egyes buszjáratok is közlekedtek. A vesztegzár teljes feloldását április 8-ára tűzte ki a helyi kormányzat.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői közlése szerint vasárnap 31 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén, négy újabb haláleset történt. A napi új fertőzöttek száma immár negyedik napja folyamatosan csökken.

Az új esetek közül csupán egy ember fertőződött meg belföldön, míg a többi 30 beteg külföldről érkezett. A külföldről behozott fertőzések száma ezzel 723-ra emelkedett. Amióta Kínában a járvány mérséklődni kezdett, és a világ többi részén súlyosbodik, a külföldön dolgozó és tanuló kínai állampolgárok nagy számban térnek haza, a behozott fertőzések túlnyomó többségét ők teszik ki. A beutazókra vonatkozó karanténintézkedések és egészségügyi vizsgálatok mellett, a járvány újbóli kialakulásának megelőzésére a pekingi vezetés jelentősen korlátozta a bejövő nemzetközi repülőjáratok számát, valamint a külföldiek belépését az országba. A kínai polgári légiközlekedési hivatal szerint a napi átlagos bejövő utasszám ezen a héten 4000-re csökkenhet a múlt heti 25 ezerről a korlátozások következtében.

https://www.instagram.com/p/B-WdERRjSzw/

A hétfőn jelentett belföldi fertőzésről az északnyugat-kínai Kanszu tartományból adtak hírt, ahol egy Hupej tartományból beutazó embert diagnosztizáltak a vírus okozta betegséggel. Az utas Hupejből az egészségét igazoló kód birtokában kelhetett útra, miután a tartományban feloldották az utazási korlátozásokat.

A kínai szárazföldön azonosított 81 470 fertőzött közül – ez a szám nem tartalmazza a tünetmentes fertőzötteket, akikről nincs elérhető hivatalos adat – hétfőig 75 770 gyógyult már meg, és 3304-en hunytak el. A jelenleg kezelés alatt álló, mintegy 3000 beteg több mint felét – 1726 pácienst – Vuhanban ápolják.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hongkongban hétfőn három emberre szabtak ki börtönbüntetést – a járvány felbukkanása óta először – a karantén-előírások megszegése miatt. Egy hajléktalan férfit három hónapos szabadságvesztésre ítéltek, amiért a kötelező karantén elkerülésére hamis lakcímet adott meg a hatóságoknak. Két további férfit 10 napos, illetve 6 hetes börtönbüntetéssel sújtottak, amiért a 14 napos, otthon eltöltendő karantén lejárta előtt megpróbáltak átjutni Kína szárazföldi részére. A városba érkezőknek február 8-a óta kötelező a 14 napos karantén betartása. A 7,5 millió lakosú városban hétfőig összesen 641 fertőzöttet regisztráltak, és négy ember hunyt el a vírus okozta betegségben.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »