30 éves mélyponton a német üzleti hangulatindex

Márciusban valósággal összeomlott az üzleti hangulat Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének második, végleges havi felmérése alapján. A csökkenés mértéke a legnagyobb a német újraegyesítés óta.

Az ifo MTI-hez eljuttatott végleges márciusi felmérésében az üzleti hangulatindex ritkán tapasztalt mértékben zuhant az előző havihoz képest: 86,1 pontra a februári 96,0 pontról. A csökkenés mértéke a legnagyobb a német újraegyesítés óta, az elért érték pedig a legalacsonyabb a 2009-es gazdasági és pénzügyi válság óta.

Az ifo már a múlt héten publikálta a márciusi hangulatindex előzetes számításokon alapuló értékét, ami akkor 87,7 pont volt. Az index összetevői közül az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató 99,0 pontról 93,8 pontra, a hat hónapra előre vonatkozó várakozásokat számszerűsítő mutató pedig 93,2 pontról 82,0 pontra esett.

A végleges adatok alapján a hangulatindex és annak mindkét összetevője, az aktuális kondíciók és a jövőre vonatkozó várakozások egyaránt tovább romlottak az előzetes felméréshez képest. A végleges index az előzeteshez képes 1,6 ponttal romlott tovább, az aktuális kondíciók megítélése 0,8 ponttal, a kilátások megítélése pedig 2,3 ponttal. Az aktuális helyzet megítélése így a végleges felmérésben a februári 99,0 pontról 93,0 pontra, a kilátások megítélése pedig 93,1 pontról 79,7 pontra esett – ez utóbbi mutató februárról márciusra a felmérések történetében a legnagyobb mértékben esett.

A feldolgozóiparban a hangulatindex 2009 augusztusa óta a legalacsonyabb szintet érte el most márciusban. A mutató február-márciusi eséséhez mérhető csökkenésre a felmérés történetében még nem volt példa. A mutató mínusz 18,2 pontra csökkent mínusz 1,6 pontról. A hangulatindex minden iparágban romlott, a kilátások megítélése a feldolgozóipariban a felmérések 70 éves történetében a legnagyobb esést szenvedte el.

A szolgáltatóiparon belül a hangulatindex a felmérések 2005-ös kezdetet óta a legnagyobb mértékben, mínusz 7,6 pontra esett 17,4 pontról. Hasonlóképpen a mutató mindkét eleme, az aktuális kondíciók és a kilátások megítélése is esett.

A kereskedelmi ágazatokban is összeomlott, mínusz 21,4 pontra esett 1,0 pontról a hangulati mutató, ezen belül a kilátások megítélése a német újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre zuhant. A kereskedelmi vállalatok aktuális helyzetük megítélésén is erősen rontottak. A romlás egyaránt igaz a kis és nagykereskedelmi vállalatokra. Üdítő kivételként csak az élelmiszer kiskereskedelmi és háztartási vegyiáru kiskereskedelmi cégek ragadhatók ki a sorból, amelyek pozitívabban ítélték meg kilátásaikat. Az építőipari ágazatokban viszonylag visszafogottabb volt az üzleti hangulat romlása, 5,0 pont lett az előző havi 12,9 pont után. A cégek aktuális helyzetükkel meg vannak elégedve, kilátásaikat azonban egy kissé borúsabban ítélik meg.

Az üzleti hangulatindexet mintegy 9000 gazdasági szereplő megkérdezésével, havi rendszerességgel állítja össze az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.).

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »