Koronavírus-körkép: egy hét alatt tízszeresére nőtt a betegszám az USA-ban

Elérte a 422 989-et az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szerda reggelre. A halálesetek száma 18 916, a gyógyultaké pedig 108 578 lett – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A keddi adatsorban még 381 499 fertőzött, 16 557 haláleset és 101 794 gyógyult szerepelt.

A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 170 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 591 esetet tartottak nyilván, 3281-en haltak meg és 73 280-an gyógyultak meg. Kína után a leginkább érintett állam Olaszország 6820 halottal, 69 176 megfertőződéssel és 8326 gyógyulással.

Olaszországban szinte megállt az élet

Giuseppe Conte miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység egyelőre április 3-áig leáll. Nyitva maradtak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárták. Az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma tegnap 6820-ra emelkedett, az összes esetszám megközelítette a 70 ezret.

Spanyolországban szerdára virradóra 42 058-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 2991-en vesztették életüket. A szükségállapotot április 11-éig meghosszabbították. Németországban valamivel kevesebb, 32 991 fertőzött mellett 159 a halálos áldozatok száma, és 3290-an gyógyultak meg.

Franciaországban 22 633 a fertőzöttek száma, 1162-en vesztették életüket és 3288-an távozhattak egészségesen a kórházból. A kedd reggel életbe léptetett egészségügyi szükségállapot két hónapig lesz érvényben. A francia kormány a világon először egészségügyi szuperexpresszeket indít, amelyekkel túlzsúfolt kórházakból visznek át betegeket az ország más részeibe.

Az Egyesült Királyságban 423-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 8164-re. A betegségből eddig 140-en gyógyultak fel. Boris Johnson brit miniszterelnök hétfői rendelkezése értelmében a britek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonukat.

Egy hét alatt tízszeresére nőtt a betegszám az USA-ban

Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma 55 222, a halálos áldozatoké 797. Az USA-ban még az európai országoknál látott mértéknél is gyorsabban terjed a vírus, március 17-én, kedden még csak 5000 regisztrált fertőzött volt, március 1-jén pedig mintegy száz.

Donald Trump elnök hétfő este bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik az új típusú koronavírus elleni szer klinikai tesztelése New Yorkban.  Kedd délután, egy televíziós beszélgetésben Trump a szigorítások enyhítését, valamint a munkába visszatérést szorgalmazta, és közölte: tervei szerint az Egyesült Államokban már április közepén ismét a régi kerékvágásban zajlik majd az élet.

Tovább nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Iránban is: elérte a 24 811-et, a halottak száma pedig 1934. Haszan Róháni iráni elnök kijelentette: Teherán nem fogadja el az Egyesült Államok által felajánlott humanitárius segítséget. Egyúttal leszögezte, ha Washington valóban segíteni akar Iránnak az új típusú koronavírus elleni harcban, törölje el az ellene hozott szankciókat.

Az AFP francia hírügynökség számítása szerint a kedd éjjel hatályba lépett indiai országos karanténnal 2,6 milliárdra emelkedik azoknak a száma, akiket a hatóságok házi karanténba vonulásra szólítottak fel világszerte a Covid-19 járvány ellen harc miatt.

Forrás: MTI / CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »