A legfrissebb koronavírus-adatok és intézkedések

Kedd reggelre elérte a 381 499-et az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, miközben a halálesetek száma 16 557, a gyógyultaké pedig 101 794 lett – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 168 országban és területen mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Kína

Hétfőn ismét megugrott a napi új koronavírusos esetek száma Kínában: a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság keddi közlése szerint előző nap éjfélig 78 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ország szárazföldi részén. Az új esetek száma ezzel jelentősen megemelkedett az egy nappal korábban jelentett 39-ről. Az újonnan diagnosztizáltak közül 74 ember külföldről érkezett, míg négyen belföldön fertőződtek meg. A közép-kínai Vuhan városában, ahonnan a vírus tavaly év végén terjedni kezdett, hétfőn egy újabb esetet regisztráltak, miután öt napon keresztül nem számoltak be egyetlen újabb fertőzöttről sem.

A járvány gócpontjaként január vége óta vesztegzár alá vont Hupej tartomány egészségügyi bizottsága kedden bejelentette, hogy szerdától feloldják a tartományra vonatkozó ki- és beutazási tilalmat. Az enyhítés egyedül Vuhanra, a tartomány székhelyére nem vonatkozik, ott ugyanis csak április 8-án szüntetik meg az utazási korlátozást, és a várost azt követően is csak egészségesnek nyilvánított emberek hagyhatják el – jelentette a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.

A szárazföldi Kínában a fertőzöttek összesített száma – amely a helyi nyilvántartási irányelveknek megfelelően nem tartalmazza a tünetmentes fertőzöttek számát – hétfő éjfélig 81 171-re nőtt, közülük több mint 73 ezren gyógyultak már meg. A hétfői hét halálesettel, amelyek mindegyikét Vuhanból jelentették, az új koronavírus okozta megbetegedésben elhunytak száma 3277-re nőtt.

A hétfőn külföldről beérkező fertőzöttek közül 31-et azonosítottak Pekingben, ahonnan eddig a legtöbb ilyen esetről adtak hírt. A Kínai Polgári Légiközlekedési Felügyelet ezért hétfőtől kezdve az ország 12 másik városának repülőtereire irányította át a pekingi nemzetközi járatokat. A Beijing Daily című helyi lap tudósítása szerint pedig a főváros vezetése újabb szigorítást alkalmaz a külföldről bejövő esetek hatékonyabb kiszűrésére: szerdától a külföldről érkező, illetve a Pekingbe lépésüket megelőző 14 napban külföldön járt emberek mindegyikénél elvégzik a vírustesztet, és központi karantén alá helyezik őket.

Szigorítást jelentett be kedden a különleges közigazgatású, délkelet-kínai Makaó is – olvasható a CGTN internetes oldalán. A város szerdától ideiglenesen megtiltja a belépést mindazoknak a Kína szárazföldi részéről vagy Tajvanról érkező utasoknak, akik az elmúlt időszakban külföldön jártak. A belépést megelőző 14 napban Hongkongban vagy Tajvanon járt utasoknak pedig központilag kijelölt helyen letöltendő, 14 napos karantént tettek kötelezővé.

Olaszország

Ismét kevesebben, de így is hatszázketten haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, és ezzel 6078-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma – közölte hétfő esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén csökkent, de így is 3780 új beteget regisztráltak.

A halottak száma az utóbbi három napban folyamatosan csökkent: szombaton 793-an, vasárnap 651-en haltak meg. Csökkent az újonnan diagnosztizált betegek száma is, a szombati 4821 és a vasárnapi 3957 után. Kevesebb mint 26 ezren vannak kórházban, több mint háromezren intenzív osztályon. A gyógyultak száma 7423-ra emelkedett. A halottakat és gyógyultakat is számolva az összes beteg száma elérte a 63 919-et.

Silvio Brusaferro, a Közegészségügyi Hivatal (Iss) vezetője úgy kommentálta a számokat, hogy a jelenlegi enyhe, de szemmel látható csökkenés még nem elegendő ahhoz, hogy trendről lehessen beszélni. „Még túl korai” – mondta. Kifejtette, hogy a mostani adatok a két héte szigorított óvintézkedések előtti helyzet eredményei, ezért még várni kell hosszabb távú következtetésekig. Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője megjegyezte: a számok a rendkívüli intézkedéseket elsőként bevezetett Lombardia adatai miatt csökkennek, „meg kell nézni, mi történik a következő időszakban Olaszország többi részén”. Úgy vélte, hogy eddig sikerült fékezni a járvány terjedését déli irányban.

Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) bejelentette, hogy keddtől megkezdik a Japánban használt, Avigan névvel forgalmazott influenza-vakcina kísérleti alkalmazását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Franciaország

Franciaországban 20 123-an betegedtek meg, 862-en vesztették életüket és 2207-en távozhattak egészségesen a kórházból. Az országban kedd reggel életbe lépett az egészségügyi szükségállapot, amely két hónapig lesz érvényben.

Bezárnak a szabadtéri piacok, illetve szigorodik a sportolási célból engedélyezett kijárás, de nem lesz teljes karantén a koronavírus-járvány miatt – közölte hétfő este Edouard Philippe miniszterelnök, hozzátéve, hogy a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében március 17-én életbe lépett korlátozások „még néhány hétig” el fognak tartani.

A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el otthonukat, és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek munkahelyükre, ahogyan bevásárolni és orvoshoz is, valamint kutyát sétáltatni, egyénileg sportolni is engedélyezett, ugyanakkor nem csoportosulhatnak.

Nagy-Britannia

A briteknek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben szabad elhagyniuk otthonaikat az új koronavírus-járvány megfékezése végett – jelentette be hétfő este Boris Johnson miniszterelnök. Az intézkedés azonnali hatállyal érvénybe lépett, de három hét múlva felülvizsgálják, és ha lehetséges, enyhítik a korlátozások szigorát. Nagy-Britanniában hétfőn 336-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 6726-ra nőtt.

Johnson a nemzethez intézett televíziós beszédében közölte: a lakosság mostantól csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésekor léphet az utcára, és e célból is a lehető legritkábban. A kormányfő azt kérte, hogy ahol ez lehetséges, mindenki inkább szállíttassa házhoz az élelmiszereket.

A nem alapvető fontosságú – például elektronikai vagy ruházati – cikkeket árusító üzleteknek azonnali hatállyal be kell zárniuk. Naponta egy szabadtéri testedzés – séta, futás, biciklizés – engedélyezett, de az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal. Kivételt jelent a korlátozások alól, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kíván gondoskodni, vagy ha a munkahelyére utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

Johnson közölte: az előírásnak rendőrségi úton is érvényt lehet szerezni, például bírságokkal vagy a nem engedélyezett gyülekezések feloszlatásával.

Nagy-Britanniában hétfő estétől kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt a szabadban sem. A játszótereket, a szabadtéri edzőpályákat, a könyvtárakat és a vallási intézményeket is azonnali hatállyal be kell zárni. Nem tarthatók emellett esküvők, keresztelők és egyéb ceremoniális társadalmi rendezvények, de a temetések továbbra is engedélyezettek. A parkok testedzés céljából látogathatók, de a gyülekezéseket a hatóságok ott is feloszlatják.

USA

Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma 46 371, a halálos áldozatoké 586. Donald Trump amerikai elnök hétfő este bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik az új típusú koronavírus elleni szer klinikai tesztelése New Yorkban, továbbá elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését a járvány által leginkább sújtott három tagállamban: Washingtonban, Kaliforniában és New Yorkban. A Gárda tagjai gyógyászati segédeszközök és gyógyszerek kiosztásában, valamint mobil orvosi rendelők és vírustesztet végző állomások felállításában segédkeznek.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján közölte: a hadsereg felkészült, és készen áll részt venni a vírusellenes harcban. Tudatta: a tárca egészségügyi egységeket küld több amerikai nagyvárosba, ahol mobilkórházakat állítanak fel. Ezen kívül kórházhajók indulnak Los Angelesbe, New Yorkba és Seattle-be. Mint mondta: a kórházhajók és a mobilkórházak személyzetét nagyrészt a hadsereg tartalékosai adják majd. A tartalékosok egy részét már mozgósították.

További hírek a nagyvilágból

  • Tovább nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Iránban is: elérte a 23 049-et, a halottak száma pedig 1812. Haszan Róháni iráni elnök aláhúzta: Teherán nem fogadja el az Egyesült Államok által felajánlott humanitárius segítséget. Egyúttal leszögezte, hogy ha Washington valóban segíteni akar Iránnak az új típusú koronavírus elleni harcban, törölje el az ellene hozott szankciókat.
  • A cseh kormány egy héttel (április 1-jéig) meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt, kedd reggel lejáró kilencnapos országos vesztegzárat.
  • Az ukrán kormány rendkívüli ülésén úgy határozott, hogy keddtől a Boriszpil repülőtér kivételével az ország minden légi kikötőjének működését leállítják. Ezen felül átmenetileg turisztikai céllal nem utazhatnak ukrán állampolgárok repülővel külföldre – közölte Denisz Smihal miniszterelnök. A nap folyamán a kormány az ország újabb három megyéjében – Donyeck, Cserkaszi és Ternopil megyékben – vezetett be veszélyhelyzetet. Ukrajnában ezzel együtt már nyolc megyében és a fővárosban, Kijevben van érvényben veszélyhelyzet.
  • Újraindította a termelést spanyol és franciaországi üzemeiben az Airbus, amely rendkívüli intézkedéseket vezetett be a repülőgépgyártás fenntartása érdekében. A Boeing az Egyesült Államokban szintén fenntartja a gyártást.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »