Egyre rosszabb körülmények között tengetik mindennapjaikat a szíriai civilek

Egyre sanyarúbb a szíriai civilek sorsa a kormány ostroma alatt álló területeken Idlíb és Aleppó tartományban – hívta fel a figyelmet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által kinevezett független nemzetközi vizsgálóbizottság kedden.

A bizottság jelentésében a 2019 júliusa és 2020 januárja között elkövetett jogsértéseket vizsgálta. A testület rámutatott, hogy a különféle megbékélési egyezmények által evakuált, vagy a harcok miatt otthonaikat elhagyni kényszerülő civilek egyre zsugorodó területeken tengetik életüket Idlíb és Aleppó tartományban a korábban Haját Tahrír as-Sám nevű terrorszervezet uralma alatt.

A vizsgálóbizottság aláhúzta: a szíriai katonaság légicsapásai és támadásai rengeteg civil életét oltották ki, továbbá jelentős károkat okoztak a polgári infrastruktúrában, egyebek között piacokban, menekülttáborokban és kórházakban. A folyamatos bombázások elől civilek százezrei menekültek el, közülük ezrek a szabad ég alatt vészelték át a hideg téli hónapokat – mutattak rá a szakértők.

Az ENSZ-bizottság szerint az idlíbi válság humanitárius katasztrófával fenyeget.

Eközben különféle fegyveres csoportok rendszeres támadásokat intéznek a kormányerők felügyelete alatt álló területek ellen, félelmet keltve ezzel a lakosság körében. Idlíb tartomány lázongó térségeiben a terroristák aktivisták, újságírók és másként gondolkodók önkényes őrizetbe vételével igyekeznek megerősíteni hatalmukat a lakosság fölött. A Haját Tahrír as-Sám pedig továbbra is gyerekkatonákat vet be – hangsúlyozta a testület.

A bizottságot vezető Paulo Pinheiro felszólította a konfliktusban részt vevő feleket, hogy vessenek véget a “tragikus viszálykodásnak”, és engedjék hozzáférni a szükséget szenvedőket a humanitárius segítséghez.

A háromfős testület március 10-én mutatja be jelentését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek