Janez Jansa alakíthat kormányt Szlovéniában

A szlovén parlament kedden miniszterelnök-jelöltnek választotta Janez Jansát, aki várhatóan négypárti jobbközép kormányt alakít majd, miután hivatali elődje, Marjan Sarec kormányfő január végén lemondott tisztségéről – közölte a helyi média. A miniszterelnök-jelöltet a 90 tagú szlovén törvényhozás jelen lévő tagjai közül 52-en támogatták, míg 31-en ellene szavaztak.

Jansa ezzel felhatalmazást kapott a kormányalakításra. Az új kormánykoalíciót várhatóan alkotó négy párt – a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) – összesen 48 parlamenti képviselővel rendelkezik a törvényhozásban. Jansának 15 nap áll rendelkezésére, hogy miniszter-jelöltjeit a parlament elé terjessze.

A politikus még a délelőtt folyamán, a parlamenti vita előtti felszólalásában elmondta: ajtajuk továbbra is nyitva áll azok előtt, akik együtt szeretnének működni. „Nem ígérek csodákat, csak munkát és erőfeszítéseket a közös jóért” – hangsúlyozta.

A leendő kormány főbb programjai között említette az adminisztratív és bürokratikus akadályok megszüntetését, valamint a befektetési kedv növelését Szlovéniában.

Ami a demográfiai helyzetet és a fenntartható fejlődést illeti, Jansa úgy vélte: a migráció nem megoldás a problémára, ha azt nem kíséri megfelelő integráció és asszimiláció. „Azok, akik hozzánk jönnek, nem számíthatnak arra, hogy mi alkalmazkodunk hozzájuk, mi várjuk el tőlük, hogy elfogadják kultúránkat és viselkedésformánkat” – fogalmazott.

A biztonsággal kapcsolatban jelezte: a jobbközép kormány szigorít a menekültügyi eljárásokon, megerősíti a rendőrséget és visszaállítja a sorkatonaságot hat hónapra.

https://www.instagram.com/p/BjmcsB2nEm5/

Jansa 27 éve áll pártja élén. A 62 éves politikus 1990 óta a szlovén parlament tagja. 1991-ben kulcsfontosságú szerepe volt Szlovénia függetlenségének kivívásában, majd az ország védelmében. Legnagyobb győzelmét eddig 2004-ben aratta: az akkori parlamenti választásokon 29 százalékot szerzett. A Szlovén Néppárttal (SLS), a DeSUS-al és az NSi-vel miniszterelnökként kitöltötte a mandátumát. Szlovénia ez idő alatt gazdaságilag sokat fejlődött, és az ország sikeresen bevezette az eurót is.

A 2008-as parlamenti választásokon ellenzékbe szorult, 2012-ben pedig ismét miniszterelnöknek választották. Habár a 2011-ben tartott választásokon a baloldal győzött, nem tudott kormányt alakítani, ezért Danilo Türk akkori államfő másodszor Jansát jelölte kormányfőnek. A kormány mindössze másfél évig működött, ugyanis a parlament megszavazta az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Az SDS csak a 2018. június eleji általános választásokon tudott ismét nyerni – 25 mandátumot szerezve -, de nem tudott kormányt alakítani. Ezt követően, augusztus elején a második helyen befutott Marjan Sarec Listája (LMS) elnökét, Sarecet választotta meg miniszterelnök-jelöltnek a szlovén parlament. Az általa alakított ötpárti koalíció azért állt össze, hogy megakadályozza Janez Jansát a kormányalakításban, és mindvégig kisebbségben kormányzott.

Az előző kormányfő, Marjan Sarec egy hónappal ezelőtt, koalíciós nézeteltérésekre hivatkozva mondott le. Az új, átmeneti kormány – miután megerősítést kap a parlamentben – a 2022-ben esedékes következő parlamenti választásokig marad hivatalban.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »