34 éves, szociáldemokrata politikusnő lehet az új finn kormányfő

Az ötpárti finn koalíciós kormányt vezető szociáldemokraták a 34 éves Sanna Marint, az eddigi közlekedési és hírközlési minisztert választották kormányfőjelöltjüknek vasárnap.

Ha a parlamenti képviselők megszavazzák, Marin vezeti az új koalíciós kormányt, és ő lesz Finnország legfiatalabb miniszterelnöke. A politikusnő a szociáldemokraták alelnöke.

„Sok dolgunk van a bizalom helyreállításával” – hangoztatta Marin, aki hajszállal győzött párttársa, Antti Lindtman előtt. „Közös kormányprogramunk a koalíció ragasztóanyaga” – tette hozzá.

Helsinki, 2019. december 8.
Sanna Marin finn közlekedési és hírközlési miniszter, miután az ötpárti finn koalíciós kormányt vezető szociáldemokraták megválasztották kormányfőjelöltjüknek Helsinkiben 2019. december 8-án.
MTI/AP/Lehtikuva/Vesa Moilanen

Antti Rinne miniszterelnök december 3-án jelentette be lemondását. A parlament aznap szavazott volna a szociáldemokrata kormányfő kabinetjének sorsáról, mivel bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene a postássztrájk kezelése miatt.

A munkakörülményekkel elégedetlen postások november 11-én léptek sztrájkba, azt követően, hogy több hétig tartó egyeztetések után sem sikerült egyezségre jutniuk az állami munkáltatóval a munkakörülmények javításáról és egy új szakszervezetbe való betagozódásról. A munkabeszüntetés mintegy két hétig tartott, és kiterjedt más ágazatokra – egyebek közt a légiközlekedésre és a közúti és tengeri fuvarozásra – is. Végül november 24-én a sztrájkolóknak sikerült megállapodniuk a munkáltatójukkal, a sztrájk aznap véget is ért, de már a következő napon újabb kezdődött. A munkabeszüntetésben mintegy tízezer postás vett részt.

Ez idő alatt vált ismertté, hogy Sirpa Paatero, az önkormányzati ügyekért és a postáért felelős miniszter tudott arról, hogy a munkaadó egy előnytelenebb, kisebb fizetést ígérő munkaszerződést akar kötni a szakszervezettel. Emiatt több ellenzéki párt is bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a kormány ellen.

A finn postások novemberben általában nagyon leterheltek, mert a karácsony előtti bevásárlásokkal együtt a postai csomagküldések is megszaporodnak. A sztrájk miatt néhány napos vagy hetes csúszások voltak a küldemények kézbesítésében.

A botrányt követően az ötpárti kormánykoalícióban részt vevő Centrumpárt is jelezte: elveszítette Rinne iránti bizalmát, ugyanakkor a mindössze féléves koalíció fenntartása mellett foglalt állást. Antti Rinne lemondása a legrosszabbkor érkezett, mivel az év végéig Finnország viseli az Európai Unió soros elnöki tisztségét, és központi szerepet játszik az új uniós költségvetés előkészítésében.

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »