Németországnak nagyon kellenek a szakképzett ápolók

Új kormányzati ügynökség támogatja Németországban az Európai Unión kívüli szakképzett ápolók munkavállalási célú bevándorlását – jelentették be hétfőn Berlinben.

A szakképzett ápolók beáramlása „éppen az a fajta bevándorlás, amelyre szükségünk van, és amely támogatást érdemel” – szögezte le tájékoztatóján Jens Spahn egészségügyi miniszter. Ez a fajta bevándorlás „a társadalmi összetartást is erősítheti, ha jól csináljuk”, továbbá összekapcsolja az önérdek érvényesítését a világ iránti nyitottsággal – tette hozzá a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Kifejtette, hogy az egészségügyi rendszerben és az időseket ellátó intézményekben több tízezer – különböző becslések szerint 50-100 ezer – ápoló hiányzik, és a társadalom öregedésével egyre nagyobb igény lesz rájuk. Ennek a helyzetnek a megoldásához pedig bevándorlásra is szükség van. Azonban az EU-n kívülről érkező ápolók bevándorlása és munkába állítása igen hosszadalmas folyamat, átlagosan 18 hónapig tart.

Az új kormányzati ügynökség (Deutsche Fachkräfteagentur für Gesundheits- und Pflegeberufe – DeFa) feladata ennek a folyamatnak a felgyorsítása, a legfőbb cél az átlagos átfutási idő 6 hónapra csökkentése. Ezért a DeFa a végzettséget tanúsító oklevelek honosításától kezdve a vízumügyek intézésén át a munkaszerződés megkötéséig átfogó támogatást nyújt a munkavállalóknak és a munkaadóknak. Segít a németországi beilleszkedésben és akár a felkészülésben is, például a jövőbeli munkavállalók származási országában folytatandó német nyelvtanfolyamok szervezésével.

A saarbrückeni központú ügynökség már meg is kezdte tevékenységét, az első, kísérleti szakaszban fülöp-szigeteki és mexikói ápolók útját egyengeti, jelenleg mintegy 4200 esetet menedzsel. A jó egészségügyi képzés miatt kiválasztott első két ország után további partnerállamok bevonását is tervezik, így többek között Brazíliával kezdődhet meg az együttműködés – ismertette a miniszter.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »