Netanjahunak nem kell lemondania a vádemelés miatt

Aviháj Mandelblitt izraeli főügyész szerint az izraeli jogszabályok nem kötelezik rá Benjámin Netanjahut, hogy lemondjon miniszterelnöki hivataláról az ellene szóló vádirat miatt – jelentette a Háárec című újság a honlapján kedden.

Mandelblitt jogászok hétfői találkozóján fejtette ki álláspontját, amelyen az átmeneti kormány miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu elleni három vádirat adminisztratív és alkotmányos következményeit vitatták meg.

Mint megállapította: nincs jogi alap arra, hogy lemondásra vagy visszavonulásra kötelezzék a kormányfőt. A legfelsőbb bíróság egyik 1993-as határozata, amely Jichák Rabin kormányában Arie Deri és Rafael Pinhászi miniszter ügyében született, azt mondta ki, hogy súlyos büntetőjogi vádirat esetén a minisztereknek távozniuk kell a kormányból.

Mandelblitt azonban kifejtette, hogy a kormány működését szabályozó alaptörvény nem határozza meg kimerítően azokat a körülményeket, amelyek a miniszterelnök „akadályoztatását” jelentik, s a törvény nyelvezete és célja elsősorban olyan helyzetekre irányul, amikor szubjektív vagy objektív módon nem lehetséges számára, hogy továbbra is ellássa miniszterelnöki feladatait.

Mivel Netanjahu az első olyan miniszterelnök Izraelben, aki hivatali ideje alatt büntetőjogi vádemeléssel néz szembe, eddig még nem született jogi szakvélemény arról, hogy a Deri-Pinhászi precedens alkalmazható-e esetében. Izraelben az esetjog, vagyis korábbi precedensek alapján ítélkeznek, s ezzel a kérdéssel Mandelblitt szerint valószínűleg a legfelsőbb bíróság elé terjesztett petíció miatt kell majd szembenézni.

Golán-fennsík, 2019. november 24.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyilatkozik, miközben felkeres egy izraeli támaszpontot az Izrael által megszállt szíriai Golán-fennsíkon 2019. november 24-én.
MTI/EPA pool/Atef Szafadi

A főügyész nem adott választ arra a kérdésre, hogy megengedhető-e Netanjahu számára új kormány alakítása, amennyiben megnyerné a következő választásokat. Emellett közölte, hogy a továbbiakban meg fogja vizsgálni, hogy a miniszterelnök kénytelen-e lemondani az egészségügyi, a jóléti, a diaszpóraügyi és a mezőgazdasági miniszteri tárcák éléről, melyeket jelenleg ő irányít.

A lap a múlt héten, a vádirat bejelentése után arról számolt be, hogy értesülései szerint a kormányfő ezeknek a miniszteri székeknek az átadását tervezi, miután az ellenzéki centrista Kék-fehér párt ezt kérvényezte a főügyésznél.

Izraelben a szeptemberi, idén már második előrehozott parlamenti választások után ismét politikai patthelyzet alakult ki, miután sem a jobboldali Likud pártot vezető Benjámin Netanjahu, sem a centrista Kék-fehér párt élén álló Beni Ganz nem tudott kormányt alakítani.

Jelenleg még bő két hét van hátra abból a háromhetes időszakból, amely alatt a kneszet bármely képviselője kormányt alakíthat a képviselők többségének támogatásával. Ha egy törvényhozó sem hoz létre új kabinetet, akkor a jövő év elején automatikusan új választásokat rendeznek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »