Betelepítés és ifjúsági hadseregek a Krím-félszigeten

Mintegy hétezer taggal jelenleg hatvanöt, kiskorúakból álló, úgynevezett ifjúsági hadsereg működik az Oroszország által elcsatolt Krím félszigeten lévő különleges státusú Szevasztopol városában  – hozta nyilvánosságra a Krími Jogvédő Csoport nevű szervezet szerdán.

A csoport emlékeztet arra, hogy a nemzetközi jog tiltja a háborús propagandát és a megszálló országnak saját hadserege népszerűsítését. Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a fenti adatot Szevasztopol „kormánya” hozta nyilvánosságra. A jogvédők a város „parlamentjének” honlapjára hivatkozva közölték, hogy az „iskolások orosz mozgalma” és az „ifjúsági hadsereg” nemrég 1800 új tagot vett fel.

„A nemzetközi dokumentumot, amely tiltja a gyermekek olyan irányú nevelését, hogy pozitív kép alakuljon ki bennük a katonai, illetve paramilitáris csapatokról, a háborúról, valamint kedvet csináljon nekik a megszálló hadseregben való szolgálatra, Oroszország 1993. augusztus 23-án ratifikálta” – mutatott rá Irina Szedova, a jogvédő szervezet szakértője.

Elmondása szerint az efféle „katonai, hazafias nevelésnek” titulált foglalkozásokon a Krím félszigeten élő gyerekeket és fiatalokat lőfegyverekkel való bánásmódra, egyenruha viselésére oktatják. A tinédzser korúakat megismertetik a különböző típusú fegyverekkel, ökölharcot oktatnak, valamint a katonai tudományok alapjait tanítják nekik.

Az egyik legalapvetőbb érték, amit a tudatukba ültetnek ezeken az órákon, az a háborús győzelem. Az efféle nevelésnek köszönhetően a gyermekek tudatában végbemegy a Krím megszállásának és a félkatonai alakulatoknak a legalizálódása” – fejtette ki a szakértő hozzátéve, hogy felnőtté válva ezek a gyerekek megtanulják magukat Oroszország állampolgárainak érezni, és megvédeni a megszálló hatalom érdekeit akár paramilitáris fegyveres csoportok tagjaiként is – mindez pedig a szakértő szerint súlyos megsértése a nemzetközi humanitárius jogi normáknak.

Az a 18 éves Vlagyiszlav Roszljakov, aki október 17-én 20 embert megölt és további mintegy ötvenet megsebesített a Krím félszigeti Kercs egyik középiskolájában, engedéllyel tartotta magánál azt a lőfegyvert, amellyel iskolatársait lemészárolta, és tette elkövetése előtt járt lőgyakorlatra is.

Kercs, 2018. október 19.
A kercsi iskolai lövöldözés halálos áldozatainak búcsúztatása Kercsben 2018. október 19-én. Két nappal korábban egy 18 éves tanuló házi készítésű pokolgépet robbantott, majd lövöldözött a Krím félszigeten fekvő Kercs műszaki szakiskolájában. 20 embert megölt, több mint ötvenet megsebesített, majd magával is végzett. MTI/EPA

Közben Volodimir Jelcsenko ukrán ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország változatlanul semmibe veszi az emberi jogokat az általa megszállt Krímben. Adatai alapján 2014 és 2017 között 108 ezer embert telepítettek át Oroszországból a Krímbe egyértelműen azzal a szándékkal, hogy megváltoztassák az elcsatolt félsziget etnikai összetételét.

Továbbra sem engedélyezik a krími tatárok érdekképviseleti szervezetének, a medzslisznek a működését, az ukrán nyelven tanulók száma pedig drasztikusan visszaesett: a 2013-2014-es tanévben még több mint 13 ezren voltak, a 2017-2018-as évben már csak 172 diák maradt.

A helyzet ráadásul Ukrajna szakadár területein sem jobb, az ukrán nyelvű oktatás 2017-re teljesen megszűnt és az iskolákban ismét visszaállították az egykori Szovjetunió tantervében szereplő, úgynevezett honvédelmi oktatást.

Ezeken az órákon a tanulók egyebek mellett gépkarabélyok szétszedését és összerakását, valamint a fegyverek kezelését is tanulják.

Megszűnt az ukrán nyelvű tanítás a szakadár területeken

A Krím 2014 tavasza óta tartó megszállása alatt eddig már több mint 12 ezer krími lakost hívtak be sorkatonai szolgálatra az orosz hadseregbe. Most ősszel esedékes a nyolcadik sorozás, melynek során mintegy háromezer krímit terveznek behívni katonai szolgálatra – írta az UNIAN.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »