Irán tovább gyorsítja az urándúsítást

Irán újabb 30 korszerű IR-6-os típusú urándúsító centrifugát helyez üzembe – jelentette be hétfőn Ali Akbar Szálehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) vezetője az állami televízióban közvetített beszédében.

Szálehi az Egyesült Államok teheráni nagykövetségének 40 évvel ezelőtti elfoglalása, a több mint egy évig tartó túszdráma kezdetének évfordulója alkalmából beszélt. Az intézkedés a többhatalmi atomalkuban vállalt iráni kötelezettségek teljesítésének további csökkentését jelenti.

“Ma tanúi lehetünk újabb 30 darab IR-6-os centrifuga üzembe helyezésének” – mondta Szálehi, hozzátéve, hogy a lépés Irán eltökéltségét és képességeit hivatott szemléltetni. Mint mondta, az intézkedéssel most már összesen 60 darab IR-6-os van üzemben. Az Iráni Atomenergia-ügynökség vezetője beszélt arról is, hogy egy IR-9-es jelzésű új prototípuson dolgoznak, amely az atomalkuban megengedett berendezésekhez képest 50-szer gyorsabban képes uránt dúsítani.

Hozzátette, hogy Irán naponta öt kilogramm dúsított uránt állít elő, amivel két hónap alatt tízszeresére növelte készletét. “Nem akartunk ilyen lépéseket tenni, de Washington elhibázott politikája rákényszerített erre” – hangoztatta.

Az Irán nukleáris programját korlátozni hivatott 2015-ös egyezmény értelmében az iszlám köztársaság mindössze 5060 darab első generációs IR-1-es centrifugát alkalmazhat urándúsításra. Tavaly májusban Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, s azóta többször is szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot, hogy egy új, szigorúbb egyezségre bírja rá a teheráni vezetést. Irán eddig ettől elzárkózott.

Irán idén júniustól elkezdte fokozatosan felmondani kötelezettségvállalásainak egy részét. Azóta Teherán három lépésben jelentett be ilyen intézkedéseket, és minden újabb fázisban határidőket szabott a többi részes ország számára, hogy tegyenek az amerikai szankciókért kárpótlást nyújtó intézkedéseket.

A következő kötelezettségvállalás-korlátozás novemberben esedékes. Ebben a fázisban Irán korlátlanul kezdene el uránt dúsítani a nemrég megépített korszerű és ezáltal gyorsabb centrifugáiban. A 2015-ös megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme volt, hogy Irán csak korlátozott mennyiségben dúsíthat uránt és legfeljebb 3,67 százalékos tisztaságú szintre, elejét véve ezzel egy esetleges atomfegyver-programnak. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) már augusztus végén jelentette, hogy Irán meghaladta mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértékeket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/TASZSZ/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

A magyar GDP is nagy pofont kapott tavaly

2020 III. negyedévéhez viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt, 2019 IV. negyedévéhez mérve viszont 4,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazított teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 51,1%-kal esett vissza.

Read More »