Irán tovább csökkenti az atomalkuban vállalt kötelezettségeinek teljesítését

Irán péntek hajnalban bejelentette: tovább csökkenti a 2015-ös nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek teljesítését, mégpedig azáltal, hogy mostantól egyáltalán nem korlátozza az urándúsítással kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységét. A döntésről Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter tájékoztatta az Európai Uniót.

Az ISNA hírügynökség szerint a külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy Zaríf levelet küldött Federica Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének.

A hat nagyhatalommal 2015-ben kötött megállapodása alapján Irán folytathat kis mértékű urándúsítással járó kutatást és fejlesztést, de nem halmozhatja fel a dúsított uránt, és nem használhat bizonyos típusú urándúsító centrifugákat.

Miközben folytak a tárgyalások az európai nagyhatalmakkal, Irán már szerdán este bejelentette, hogy egy harmadik fázis keretében tovább csökkenti a szerződésben szereplő vállalásait. Zaríf csütörtökön kijelentette: “természetesen ezek a lépések megfordíthatók, ha az EU teljesíti ígéreteit a megállapodás megmentése érdekében.” Az európai országok vezetői aggasztónak nevezték a fejleményt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) júliusban jelentette, hogy Irán átlépte mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértéket.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint 10 évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az Iszlám Köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldja az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek