Hétfőtől új kormánya lesz Romániának

A kétkamarás román parlament együttes ülése hétfőn bizalmat szavazott a jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Ludovic Orban kormányának. A politikus a szociáldemokrata Dancila-kabinet leváltása után kapott kormányalakítási megbízást.

A kormány beiktatásához a törvényhozók többségének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – a támogatására volt szükség. Az Orban-kormány 240 szavazatot kapott.

A politikailag egyszínű – kizárólag a PNL politikusaiból és független szakértőkből álló – 18 tagú új kabinetnek az eddig ellenzékben lévő jobbközép pártok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a nemzeti kisebbségi frakció törvényhozói szavaztak bizalmat, de néhány baloldali törvényhozótól is kapott támogatást.

Az új kormány várhatóan még hétfőn leteszi a hivatali esküt.

Bukarest, 2019. október 24.
Ludovic Orban kijelölt román miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke pártjának vezetőségi ülésén a bukaresti parlamentben 2019. október 24-én.
MTI/EPA/Robert Ghement

Az RMDSZ nem vár csodákra, de felelős kormányzásra számít és elvárja a magyar közösség iránti tiszteletet a Ludovic Orban vezette új román kormány részéről. Erről Kelemen Hunor, a párt elnöke beszélt hétfőn a parlamentben, amikor Orban és az általa javasolt kormány bizalmi szavazásra járult a törvényhozás elé. „Ha tisztelni fogják a romániai magyar közösséget, megkapják a mi tiszteletünket és támogatásunkat is” – szögezte le a politikus.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor emlékeztette Orbant, hogy egy alig egy éves (a jövő év végén esedékes parlamenti választásokig tartó) mandátummal rendelkező kormányt vezet, és az ő felelőssége, hogy kompromittálja-e a hosszú távú jobbközép kormányzás esélyét. „Bármilyen hiba, bármilyen arrogancia, bármilyen szakértelemhiány, bármilyen túlkapás és a megfontoltság hiánya kompromittálni fogja annak az esélyét, hogy a parlamenti választások után is folytassák a kormányzást. Romániának a parlamenti választások után is szüksége van egy jobbközép kormányra. Hogy lesz-e vagy sem, az önön múlik, ennek felelőssége az ön vállát terheli” – mutatott rá.

„Amit viszont elvárunk, az a felelősségteljes kormányzás minden állampolgár felé, tisztelet minden közösség felé. Elvárjuk a közügyek tisztességes és átlátható rendezését, valamint a költségvetés kiigazítását és a jövő évi büdzsé megalkotását” – tette hozzá.

  • Előzmények:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »